Na polskim rynku debiutuje nowe warzywo – Kalerosse™. To krzyżówka brukselki i jarmużu - mająca bardzo szerokie zastosowania kulinarne, unikalny smak i wiele wartości odżywczych.
Jego powstanie to wynik 15 lat pracy nad naturalnymi krzyżówkami roślin. Inspiracją do stworzenia tego oryginalnego warzywa była chęć odkrycia uniwersalnego, subtelnego w smaku, prostego w przygotowaniu i wszechstronnego kulinarnie produktu. Dzięki tradycyjnym metodom krzyżowania, bez ingerencji w materiał genetyczny, bez udziału GMO i sztucznych składników, udało się stworzyć nowatorskie i smaczne „kapustki”.
Kalerosse™ cieszy się już wielką popularnością w Stanach Zjednoczonych, gdzie od 2012 r. znane jest jako „Kalettes”. Znalazło też licznych wielbicieli w Holandii, Szwajcarii, Niemczech, Skandynawii i Wielkiej Brytanii. W Berlinie, w konkursie na innowacyjne produkty Fruit Logistica Innovation Award 2013 zdobyło 3 miejsce.
Kalerosse™ w przekroju przypomina brukselkę, lecz jego faliste listki tworzą zielono-fioletowe rozetki. Warzywo można jeść je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Nadaje się jako dodatek do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych.
Kalerosse™ jest również bardzo zdrowe. W 100 g znajduje się dwa razy więcej witaminy B6 (która pomaga magazynować energię z pożywienia i wspomaga pracę układu nerwowego) oraz dwukrotnie więcej witaminy C, niż w zwykłej brukselce. Dodatkowo zawiera duże stężenie witaminy E, która pozytywnie wpływa na wzrok, wspomaga pracę mięśni i wzmacnia naczynia krwionośne oraz odporność całego organizmu.
Na polski rynek warzywo to wprowadzane jest pod marką Fit&Easy należącą do polskiej firmy Green Factory mającej 50% udziałów polskiego rynku sałat ciętych gotowych do spożycia.
za: materiały firmowe Green Factory
pg