Jubileuszowe charsznickie Dni Kapusty

Już po raz 20. Urząd Gminy i Gminny Ośrodek Kultury w Charsznicy zapraszają rolników, producentów rolnych oraz sympatyków na „Charsznickie Dni Kapusty” – imprezę o zasięgu ogólnopolskim. Jak co roku, tradycyjnie odbywa się ona w drugi weekend września.

Oficjalne otwarcie jubileuszowych obchodów tej dorocznej imprezy planowane jest dzisiaj, tj. 14 września na 14.30, na stadionie LKS Spartak w Miechowie-Charsznicy. Tam też będą się odbywać: ekspozycja  artykułów do produkcji rolnej – maszyn i urządzeń rolniczych, środków ochrony roślin, odmian warzyw, itp.; pokazy i degustacje potraw i dań regionalnych (z charsznickiej kapusty), finał Rekordu Guinnessa na największe danie z kapusty (bigos), finał konkursu o tytuł Kapuściarza Roku.

Zwyczajowo, w wybranych gospodarstwach na terenie gminy odbywa się także panel dla rolników i producentów rolnych. Zorganizowano w nich pola demonstracyjne, na których prezentowane są kolekcje odmian warzyw, głównie oczywiście kapustnych, hodowców działających na polskim rynku:
Bejo Zaden Poland – w gospodarstwie Adama Pietrzyka, Charsznica 18;

U Bejo Zaden Poland

HM Clause – w gospodarstwie Anny i Rafała Majów, Ciszowice 35;

Prezentuje się firma Clause

Monsanto (właściciel marki Seminis) – w gospodarstwie Stanisława Kruszca, Charsznica 30;

Na polach Monsanto

Hazera (dawniej Nickerson-Zwaan) – w gospodarstwie Tomasza Kruszca, Swojczany 231;

Na polach Hazera

Sakata Seed – w gospodarstwie Mariusza Wąwoźnego, Uniejów Kolonia 5;

Pola firmy Sakata

Syngenta Polska – w gospodarstwie Piotra Gajdy, Miechów-Charsznica, ul. Żarnowiecka 1;

Na polach Syngenty

Takii Seed, Bert Didden WWL-Solution – w gospodarstwie Małgorzaty i Piotra Pietrzyków, Charsznica 19.

Kapusty od Takii Seed

Ponadto każdej z ww. hodowli towarzyszą (na terenie tych gospodarstw) przedstawiciele firm oferujących towary i usługi, np. maszyny ogrodnicze i urządzenia przetwórcze, linie do pakowania kapusty kiszonej, osłony (w tym siatki okrywowe), nawozy, stymulatory wzrostu, a także profesjonalne doradztwo w zakresach: uprawy, ochrony, nawożenia, przechowywania i obrotu handlowego gotowym produktem (w tym przetworzonym).

Tekst i fot. Katarzyna Kupczak

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWzorowy Ogrodnik 2014
Następny artykułUprawa papryki w „igołomkach”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.