Oficjalne otwarcie jubileuszowych obchodów tej dorocznej imprezy planowane jest dzisiaj, tj. 14 września na 14.30, na stadionie LKS Spartak w Miechowie-Charsznicy. Tam też będą się odbywać: ekspozycja artykułów do produkcji rolnej – maszyn i urządzeń rolniczych, środków ochrony roślin, odmian warzyw, itp.; pokazy i degustacje potraw i dań regionalnych (z charsznickiej kapusty), finał Rekordu Guinnessa na największe danie z kapusty (bigos), finał konkursu o tytuł Kapuściarza Roku.
Zwyczajowo, w wybranych gospodarstwach na terenie gminy odbywa się także panel dla rolników i producentów rolnych. Zorganizowano w nich pola demonstracyjne, na których prezentowane są kolekcje odmian warzyw, głównie oczywiście kapustnych, hodowców działających na polskim rynku:
Bejo Zaden Poland – w gospodarstwie Adama Pietrzyka, Charsznica 18;
U Bejo Zaden Poland
HM Clause – w gospodarstwie Anny i Rafała Majów, Ciszowice 35;
Prezentuje się firma Clause
Monsanto (właściciel marki Seminis) – w gospodarstwie Stanisława Kruszca, Charsznica 30;
Na polach Monsanto
Hazera (dawniej Nickerson-Zwaan) – w gospodarstwie Tomasza Kruszca, Swojczany 231;
Na polach Hazera
Sakata Seed – w gospodarstwie Mariusza Wąwoźnego, Uniejów Kolonia 5;
Pola firmy Sakata
Syngenta Polska – w gospodarstwie Piotra Gajdy, Miechów-Charsznica, ul. Żarnowiecka 1;
Na polach Syngenty
Takii Seed, Bert Didden WWL-Solution – w gospodarstwie Małgorzaty i Piotra Pietrzyków, Charsznica 19.
Kapusty od Takii Seed
Ponadto każdej z ww. hodowli towarzyszą (na terenie tych gospodarstw) przedstawiciele firm oferujących towary i usługi, np. maszyny ogrodnicze i urządzenia przetwórcze, linie do pakowania kapusty kiszonej, osłony (w tym siatki okrywowe), nawozy, stymulatory wzrostu, a także profesjonalne doradztwo w zakresach: uprawy, ochrony, nawożenia, przechowywania i obrotu handlowego gotowym produktem (w tym przetworzonym).
Tekst i fot. Katarzyna Kupczak