Według opublikowanych w lutym danych GUS-u w 2010 roku powierzchnia uprawy warzyw wyniosła w Polsce 159 tys. ha i była o 7,4% niższa niż 8 lat wcześniej.
Dotychczas, na podstawie mniej szczegółowych badań oceniano, że powierzchnia warzyw gruntowych wzrosła w stosunku do 2002 roku, nawet do ponad 230 tys. ha. W konsekwencji, przy braku wyraźnej tendencji wzrostowej w produkcji warzyw, krajowe uprawy uważane były za wciąż mało wydajne, a średnie plony warzyw za znacznie odbiegające od wysokich poziomów w zachodnich krajach Unii Europejskiej.
W 2010 roku, który uważany był za niesprzyjający dla produkcji warzyw, plon marchwi według GUS wyniósł 391 dt/ha i był o 28% wyższy od średniego plonu w 2002 roku. W analogicznym okresie wzrosły plony cebuli i buraków ćwikłowych o 18% odpowiednio do poziomu 244 i 357 dt/ha, zanotowano również wzrost średniego plonu kapusty – o 9% do poziomu 481 dt/ha.
Za: GUS
pg