Innowacje z Berlina

Podczas targów Fruit Logistica w Berlinie tradycyjnie nagrodzono najbardziej nowatorskie produkty wprowadzone na rynek w ciągu ostatniego roku. Zwycięzcą w konkursie Innovation Award 2013, wyłonionym w tegorocznej edycji targów została holenderska firma Staay Food Group, nagrodzona za system uprawy City-Farming.

Jednym z nominowanych do konkursu produktów były mieszanki grzybów „Mushrooms to combine” oferowane pod marką Champignons Special® (fot. 1) przez holenderską firmę Banken Champignons. Pod tym znakiem handlowym promowane są nowe odmiany grzybów, które są mało znane wśród konsumentów. Opakowanie (200 g) jest tak zaprojektowane, aby możliwe było dobre wyeksponowanie zawartości. Umieszczono na nim dodatkowo informację o produkcie oraz przepisy przygotowania potraw. Mieszanki występują w czterech rodzajach, jako grzyby do makaronu, do zup, do mięs oraz do przyrządzenia na patelni typu wok.
 
Spośród produktów nominowanych do tegorocznego konkursu Innovation Award, duże zainteresowanie zwiedzających wzbudzał nowy mieszaniec międzygatunkowy zaprezentowany pod marką Flower SproutTM (fot. 2) przez brytyjską firmę Tozer Seeds. Nowo wyhodowane warzywo to hybryda kapusty brukselskiej i jarmużu. Rośliny mają karbowane, zielone i fioletowe liście, zebrane w niewielkie rozety, zbliżone wielkością do główek kapusty brukselskiej. Na terenie Wielkiej Brytanii, gdzie kapusta brukselska jest bardzo popularna, szczególnie zimą, z pewnością to nowe warzywo zagości na stołach. W tamtejszych warunkach klimatycznych można je uprawiać na zbiory od listopada do marca. Rośliny nowego mieszańca międzygatunkowego są bardzo odporne na warunki termiczne panujące zimą i mniej wrażliwe na choroby powszechnie występujące w uprawie kapusty brukselskiej. Jak informowała Hannah Parker z działu marketingu i wdrażania nowych produktów w firmie Tozer Seeds, Flower SproutTM to warzywo łatwe i bardzo wszechstronne pod względem sposobu przygotowania – rozety liściowe mogą być gotowane na parze, pieczone bądź smażone. Mogą być spożywane autonomicznie lub stanowić dodatek do bardziej złożonych dań. Ich smak jest łagodniejszy i słodszy niż kapusty brukselskiej, a ponadto są one bardzo odżywcze – rozety zawierają dwukrotnie więcej witamin E i B6, w porównaniu z główkami „brukselki”, a 100 g Flower SproutTM zawiera 2/3 rekomendowanej dziennej porcji witaminy C.

Inną ciekawostką wśród nominowanych produktów były gotowe do przygotowania posiłku korzenie skorzonery (syn. czarna salsefia) oraz rzepa (fot. 3) zaprezentowane przez niemiecką firmę Behr AG. Warzywa te są cennym źródłem witamin i składników odżywczych, jednak są mało popularne wśród konsumentów, m.in. ze względu na długi czas potrzebny do ich przygotowania. Korzenie skorzonery, które w smaku przypominają nieco szparagi, są bogate w witaminy z grupy B, a także potas, wapń i magnez. Natomiast rzepa, której częścią jadalną są korzenie spichrzowe, jest źródłem witamin A, C oraz tych z grupy B, ponadto zawiera duże ilości potasu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza oraz cynku. Proponowany produkt to umyte i obrane części jadalne świeżych warzyw, zapakowane pod ciśnieniem w specjalną folię. Pokrojone w słupki korzenie skorzonery są przed pakowaniem zanurzane w roztworze witaminy C, aby uchronić je przed ciemnieniem (rzepa nie wymaga tego zabiegu). Skorzonera jest oferowana w opakowaniach 400 g, natomiast rzepa – 500 g. Na etykietach opakowań podane są również przepisy – propozycje przygotowania potraw z tych warzyw. W temperaturze 2–7°C produkty zachowują świeżość przez minimum 7 dni.

Fot. 3. Mało popularne, ale bardzo odżywcze warzywa – skorzonera i rzepa – gotowe do przygotowania posiłku

Dorota Łabanowska-Bury

Artykuł pochodzi z numeru 4/2013 „Hasła Ogrodniczego”

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNa Podkarpaciu rusza akcja szczepienia lisów przeciw wściekliźnie
Następny artykułEksport gruszek z RPA

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.