Import warzyw do Rosji nadal niezbędny

Marchew myta
W Federacji Rosyjskiej rośnie udział przedsiębiorstw rolnych zajmujących się przetwórstwem ziemniaków i marchwi z produkcji krajowej. Jednak import tych warzyw utrzymuje swoje pozycje.

Według analityków z GidMarket, w 2018 r. trzej główni dostawcy marchwi na rynek rosyjski (o prawie identycznychudziałach) to Białoruś (28,7%), Izrael (26,8%) i Chiny (26,0%). Przed wprowadzeniem przez Rosję ograniczeń na import żywności – liderami na tym rynku były Polska i Holandia.

W wartościach bezwzględnych wielkość importu wyniosła 179,4 tys. ton. Marchew nie jest uważana za trudną uprawę, ale w 2018 r. przywóz rynkowego towaru  (tj. sprzedawanego  w sklepach) wyniósł prawie 10% łącznej wielkości rynku wynoszącej  1 883 200 ton.

Piotr Grel
za: GidMarket

Related Posts

None found

Poprzedni artykułUE zwiększyła import owoców…
Następny artykułSystem łagodzący suszę w rolnictwie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.