Biała kapusta uprawiana jest w Holandii głównie z przeznaczeniem do przetwórstwa. Powierzchnia upraw tego warzywa w Holandii, z roku na rok utrzymuje się na raczej stabilnym poziomie. W latach 2000 -2012 obszar upraw zmieniał się z 1505 ha do poprzedniorocznych 1731 ha. W sezonie 2012/13 obszar upraw kapusty to 1640 hektarów.
Produkcja kapusty w ostatnich latach kształtowała się pomiędzy 130 a 140 tys. ton. W stosunku od pozostałych państw członkowskich wolumen zbiorów w Holandii jest raczej mały. W stosunku do tak dużego producenta jakim jest Polska z produkcją około 1,1 – 1,2 mln ton, Rumunii, ze zbiorami ponad 600,0 tys. ton czy Niemczech – około 500,0 tys. ton to rzeczywiście niewiele. Całkowity wolumen produkcji dla UE- 28 to około 3,5 mln ton kapusty.
Ostanie lata to tendencja spadkowa w holenderskim eksporcie kapusty – w roku 2012 wynosił ponad 34,0 tys. ton kapusty białej i 42,0 tys. ton w 2011 roku. Rekordowy wolumen eksportu odnotowano w Holandii w roku 2005 kiedy wyeksportowano ponad 55,0 tys. ton tego warzywa. W 2012 roku to Francja i Rosja , były dwoma najważniejszymi importerami holenderskiej kapusty.
Źródło: FAMMU/FAPA