Holenderski areał uprawy szparagów w 2017 r. obejmował 3807 hektarów – przy wzroście 12 hektarów było to niewiele więcej niż w 2016 r. Szparagi zebrano z 87% areału, pozostałe rośliny szparagów nie były jeszcze gotowe do zbioru.
Powierzchnia zebranych szparagów wzrosła w ostatnim dziesięcioleciu o 61 procent, z 2065 hektarów (2007 r.) do 3322 hektarów (2017 r.). Produkcja w tymczasie wzrosła o prawie 40 procent z 15 000 ton do 20 800 ton.
Holenderskie szparagi rosną głównie na północy prowincji Limburgia i na południowym wschodzie prowincji Brabancja Północna.
Szparagi szczególnie popularne w Niemczech
W UE największy obszar zbiorów zbiorów szparagów mają Niemcy – ponad 22 000 hektarów, następna jest Hiszpania z ponad 12 000 hektarów. Holandia zajmowała piąte miejsce z areałem około 3000 hektarów (dane dotyczą 2016 roku). Jeśli chodzi o produkcję „białego złota”, Holandia zajmuje rówież piąte miejsce z plonem około 19 000 ton (2016 r.); pierwsze są Niemcy z produkcją 120 000 ton. W Niemczech szparagi są jednym z najczęściej uprawianych warzyw.
Źródło: Freshplaza