W zadaniu „Tworzenie i wdrażanie postępu biologicznego w systemie zrównoważonej produkcji sadowniczej” wieloletniego programu realizowanego w Instytucie Ogrodnictwa ważna rola przypada hodowli nowych odmian. O pracach hodowlanych warzywników poinformowano na spotkaniu w IO 19 grudnia ubiegłego roku.
Warzywnicy z IO (por. inf. z 20.12.2017) pracują nad wytworzeniem nowych odmian heterozyjnych pomidora, ogórka gruntowego, kapusty głowiastej białej i marchwi. Wyselekcjonowano 12 linii hodowlanych pomidora szklarniowego, 10 – pomidora polowego, 6 mieszańców ogórka polowego, 12 linii wsobnych kapusty białej i 12 marchwi.
Do badań rejestracyjnych zgłoszono heterozyjną odmianę ogórka polowego SKW 1916, którego plonowanie (ok. 50 t/ha) przewyższa plonowanie odmian kontrolnych (Aladyn F1, Śremski F1, Edyp F1, SKW 1814). Ma on także lepszą od nich strukturę plonu – wyższy udział handlowego (ponad 95%) i wczesnego. SKW 1916 jest bardziej odporny na mączniaka rzekomego oraz prawdziwego ogórków, parcha dyniowatych, wirusa mozaiki ogórka. Słabiej od odmian kontrolnych akumuluje azotany. Jego owoce są jędrne, dobrze nadają się do kiszenia, nie tworzą pustych komór, uzyskiwały wysokie oceny sensoryczne.
pg