Hiszpański czosnek – mniejszy areał, ale czy wyższe ceny?

czosnek, fot. J. Klepacz-Baniak
Kordoba jest liderem w produkcji i przetwórstwie czosnku w Andaluzji. Jest też czwartą najważniejszą hiszpańską prowincją uprawy tego gatunku oraz największym eksporterem czosnku w regionie.

Kilka dni temu rozpoczęła się tam kampania czosnkowa. Szacunkowa produkcja czosnku wynosi w tym rejonie od 20 do 25 milionów kilogramów.

Jak poinformował Miguel del Pino, delegat ds. rolnictwa, hodowli zwierząt, rybołówstwa i zrównoważonego rozwoju, prezydent krajowego sektora czosnku areał jego uprawy w tej prowincji zmniejszono o 15-20% (do około 2000 ha). Powodem redukcji powierzchni uprawy jest zniechęcenie producentów wywołane spadkiem cen czosnku w ciągu ostatnich dwóch sezonów.
Producenci z Kordoby oczekują wzrostu cen czosnku w tym sezonie. Twierdzą bowiem, że eksport czosnku azjatyckiego(83% światowej produkcji) w tym roku będzie mniejszy.

za: freshplaza.com

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWspółpraca rolników szansą na wzmocnienie ich pozycji na rynku
Następny artykułKomunikat Sadowniczy Bayer z dnia 29.05.2019

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.