GUS: warzyw gruntowych będzie 9 proc. mniej, ziemniaków 19 proc. mniej

Z przedwynikowego szacunku głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2018 r. opublikowanego przez GUS wynika, że produkcja warzyw gruntowych i ziemniaków będzie znacznie niższa niż rok temu. Produkcję warzyw gruntowych GUS szacuje obecnie na niespełna 4,2 mln t, tj. na poziomie około 9% niższym w porównaniu do roku ubiegłego. Zbiory ziemniaków szacuje na ok. 7,4 mln t, tj. mniej od zbiorów ubiegłorocznych o 19%.
Jak podkreśla GUS, sezon 2018 był dla uprawy warzyw gruntowych szczególnie trudny, z uwagi na suszę, jaka była notowana już od wiosny. Od czasu wstępnego szacunku do początku września warunki wegetacji warzyw gruntowych ulegały dalszemu pogorszaniu. W trzeciej dekadzie lipca i w sierpniu brak opadów deszczu i wysokie temperatury w wielu rejonach kraju pogłębiły stan suszy. Taka sytuacja spowodowała dalsze ograniczenie plonowania uniemożliwiając osiągnięcie przewidywanych wcześniej zbiorów.  Lipcowa i sierpniowa susza wpłynie przede wszystkim na obniżenie plonów warzyw cebulowych oraz korzeniowych i kapustnych, w mniejszym zaś stopniu na plonowanie warzyw ciepłolubnych.
 
Na obecnym etapie łączną produkcję warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) szacuje się na niespełna 4,2 mln t, tj. na poziomie nieco niższym niż przewidywany w pierwszym szacunku i o około 9% mniejszym od ubiegłorocznego. Ostateczna wysokość zbiorów może ulec jeszcze niewielkim wahaniom w zależności od przebiegu warunków końcowego etapu wegetacji późnych odmian warzyw – zaznacza GUS.
 
W porównaniu do roku ubiegłego przewidywane jest zmniejszenie produkcji wszystkich podstawowych gatunków warzyw gruntowych, wśród nich największy spadek produkcji (o około 14%) szacuje się dla cebuli, która najdotkliwiej odczuła skutki suszy. Produkcję cebuli ocenia się na poziomie 575 tys. t.
 
W porównaniu do roku 2017 przewiduje się ponad 10% spadek w produkcji warzyw korzeniowych (marchwi i buraków ćwikłowych). Zbiory marchwi zostały oszacowane na ok. 740 tys. t, natomiast buraków, podobnie jak we wstępnym szacunku,  na ponad 300 tys. t.
 
Zmniejszenie zbiorów zanotowano także dla kapusty i kalafiorów – zbiory kapusty przewiduje się na poziomie około 950 tys. t, a kalafiorów na 220 tys. t.
 
Najmniejszy spadek plonowania notuje się natomiast dla warzyw ciepłolubnych, zwłaszcza pomidorów. Produkcję pomidorów gruntowych przewiduje się w wysokości 250 tys. t, a ogórków – 240 tys. t. Łączną produkcję pozostałych gatunków warzyw gruntowych szacuje się na około 900 tys. t, tj. na poziomie o ok. 10% niższym od bardzo wysokiego ubiegłorocznego.

GUS ocenia, że plony ziemniaków w bieżącym roku wyniosą 248 dt/ha i będą niższe o ok. 11% od ubiegłorocznych. Zbiory ziemniaków szacuje się na ok. 7,4 mln t tj. mniej od zbiorów ubiegłorocznych o 19%.

 
Źródło: GUS

Related Posts

None found

Poprzedni artykułGUS: zbiory owoców z drzew 65 proc. wyższe niż ubiegłoroczne
Następny artykułKonferencja „PIORIN. Z tradycją w przyszłość”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.