Gorzki smak brokułów

Choć większość ludzi dysponuje tymi samymi genami odpowiedzialnymi za receptory smaku, niektórzy uwielbiają warzywa takie jak brokuły, podczas gdy inni uważają je za gorzkie. Badanie wyjaśniające mechanizm tych różnic opisuje "American Journal of Clinical Nutrition".

Okazuje się, że nie chodzi tylko o same geny, ale również o to, jak te geny wpływają na receptory smaku.

Najlepiej opisany receptor gorzkiego smaku TASR38 występuje w dwóch rodzajach. Ludzie, którzy mają tylko jeden z nich, mogą być albo bardzo wrażliwi na gorzkość, albo nie czuć jej wcale, jeśli nie jest zbyt intensywna. Większość ludzi posiada jednak oba rodzaje, co plasuje ich pośrodku. Jednak nawet w tej grupie wrażliwość na gorzki smak jest zróżnicowana.

W badaniu 18 osób o takich samych genach decydujących o odczuwaniu goryczy oceniała kilka napojów, m.in. sok z brokułów i sok z marchwi. Badacze pobrali niewielkie próbki tkanki z kubków smakowych uczestników i zmierzyli poziom cząsteczek mRNA, zawierającego instrukcje tworzenia receptorów smaku.

Wykazano, że istnieje bezpośredni związek między liczbą cząsteczek mRNA a oceną gorzkości soku z brokułów. Osoby, które miały więcej tych związanych z gorzkim smakiem, oceniały sok jako najbardziej gorzki. – Jedną z największych tajemnic jest to, co powoduje zróżnicowanie w produkcji mRNA, wpływającego na odczuwanie goryczy i czym jest to warunkowane – dietą, a może wiekiem? – powiedziała biolog Julie Mennella z Monell Chemical Senses Center w Filadelfii.

Związek między dietą a produkcją mRNA pozostaje niejasny. Poprzednie badania wykazały, że jedzenie może wpływać na ekspresję genów zaangażowanych w przyswajanie składników odżywczych. Może się okazać, że osoby z niską ekspresją genów odpowiedzialnych za odczuwanie gorzkiego smaku – którym smak warzyw wydaje się mało gorzki – są bardziej skłonni włączać je do swojej diety niż osoby z wyższą ekspresją tych genów. I odwrotnie – możliwe, że jedzenie gorzkich warzyw może zmieniać z czasem ekspresję informacji genetycznej – podkreślają badacze.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułXV Ogólnopolskie Sympozjum Agroturystyczne
Następny artykułII Ogólnopolski Dzień Cebuli Seminis

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.