Gdzie pojadą tureckie pomidory?

W pierwszych trzech kwartałach minionego roku Turcja wyeksportowała 428,9 tys. ton pomidorów obec 489,2 tys. ton w analogicznym okresie roku poprzedniego, co oznacza 12% spadek w ujęciu okres do okresu. Dla porównania w 2014 r. wywóz tych warzyw osiągnął 585,5 tys. ton.
W rozpatrywanym okresie największym odbiorcą tureckich pomidorów był rynek rosyjski, z zakupami wynoszącymi 289,8 tys. ton – czyli mniej więcej tyle samo co w analogicznym okresie rok wcześniej. Poza Rosją do grona odbiorców tureckich pomidorów należały: Arabia Saudyjska (ok. 28,0 tys. ton) Rumunia, Gruzja, Syria oraz Bułgaria.
Źródło: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułSejm o wstrzymaniu sprzedaży państwowej ziemi
Następny artykułBędą dodatkowe środki na kredyty po klęskach żywiołowych

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.