Fasola wrzawska z Chronioną Nazwą Pochodzenia

Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej opublikował 13 stycznia rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 22/2012 z dnia 11.01.2012 roku rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (ChNP)nazwę fasola wrzawska.
Po fasoli „Piękny Jaś” z Doliny Dunajca to kolejny polski produkt zarejestrowany przez Komisję Europejską jako Chroniona Nazwa Pochodzenia. Fasola wrzawska produkowana w powiatach tarnobrzeskim i stalowowolskim wyróżnia się dużymi nasionami, cienką okrywą nasienną oraz delikatną strukturą i konsystencją. Ma specyficzny słodki smak co sprawia, że jest wysoko cenionym produktem kulinarnym. Obecnie 33 polskie produkty są wpisane do unijnych rejestrów. 
za: MRiRW
pg 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNowe składki zdrowotne dla rolników
Następny artykułRosja w WTO

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.