Naukowcy z Uniwersytetu Pittsburskiego poddawali komórki nowotworowe oraz zdrowe komórki działaniu różnych dawek sulforafanu w warunkach laboratoryjnych. W obu przypadkach związek ten aktywował geny wspomagające usuwanie kancerogenów.
Testowali także działanie sulforafanu na dziecięciu zdrowych ochotnikach, którzy przez kilka dni pili sok owocowy zmieszany z ekstraktem z kiełków brokułów. Komórki tworzące wyściółkę jamy ustnej badanych również wykazały wcześniej zaobserwowany mechanizm.
Podczas prowadzonych równolegle badań na myszach, „zaprogramowanych” na rozwój raka głowy i szyi, naukowcy zaobserwowali, że u gryzoni, którym podawano sulforafan, powstawało znacznie mniej guzów niż u myszy, które nie spożywały tego związku.
Wysoki poziom sulforafanu występuje m.in. w kapuście, brukselce, jarmużu, pieprzycy siewnej, rukoli czy kiełkach kalafiora.
Źródło: