Projekt „Demokratyzacja BIO” jest realizowany przez Fundację AgriNatura, a jego finansowanie zapewnia grant Fundacji Carrefour. Głównym celem jest pomoc rolnikom ekologicznym w rozwoju towarowej produkcji warzyw pod względem zwiększenia wydajności, poszerzenia asortymentu i poprawy jakości. Dzięki temu powinna zwiększyć się oferta handlowa warzyw ekologicznych dla konsumentów. Kolejnym celem projektu jest wypromowanie dobrych przykładów mogących stanowić wzór i inspirację dla innych rolników planujących towarową produkcję warzyw ekologicznych. Realizowany będzie od września 2018 roku do grudnia 2019 roku.
– Projekt jest skierowany do rolników, którzy posiadają certyfikowane gospodarstwa ekologiczne specjalizujące się w uprawie warzyw. Preferujemy gospodarstwa rodzinne, chcące rozwijać produkcję warzywniczą. W projekcie chcemy wesprzeć 20 gospodarstw z różnych regionów Polski – informuje Fundacja Agrinatura.
- doradztwo ekspertów rolnictwa ekologicznego oraz przygotowanie planu inwestycyjnego, który pozwoli na rozwój produkcji warzywniczej w gospodarstwie.
- dofinansowanie inwestycji w produkcję warzyw do kwoty 3750 euro.
- szkolenia dopasowane do potrzeb uczestników obejmujące ć takie zagadnienia jak: wymagania klimatyczne i glebowe różnych gatunków i odmian warzyw, agrotechnika, nawożenie i ochrona roślin, dobór odmian, zbiór, przechowywanie oraz przygotowanie do sprzedaży itp..
- wymianę doświadczeń i wzajemne wsparcie w grupie 20 rolników ekologicznych z całej Polski.
- popularyzację gospodarstw uczestniczących w projekcie i ich produktów poprzez działania promocyjne.
Źródło: Agrinatura