Dzień sałaty i rzodkiewki…

…zorganizowały firmy Hazera Poland, Biodevas Laboratoires i Grupa Producentów Rozsad Krasoń w gospodarstwie Magdaleny i Damiana Jędrychów (fot. 1) w miejscowości Kargał Las k. Piotrkowa Trybunalskiego. Małgorzata Zadura i Adam Balcerzyk, przedstawiciele firmy Hazera, zaprezentowali odmiany sałaty i rzodkiewki uprawiane w tym gospodarstwie w tunelach foliowych i w polu.
Jak przekazali gospodarze spotkania, sałatę sadzono w dwóch terminach – 9 i 27 kwietnia br. W polu, w pierwszym terminie nasadzeń rośliny były przykrywane agrowłókniną. Rzodkiewkę w tunelach i w polu wysiano 25 kwietnia. Omawiając kreacje sałat, M. Zadura skupiła się na 4 odmianach sałaty masłowej z francuskiej hodowli Vilmorin, najbardziej popularnych wśród producentów w rejonie Piotrkowa Trybunalskiego. Jak przekazała, są to odmiany dedykowane do uprawy z przeznaczeniem do zaopatrzenia sieci handlowych i supermarketów, o cechach preferowanych przez tych odbiorców – dużych i ciężkich główkach z jasnozielonymi, błyszczącymi liśćmi. 
Od kilku lat w ofercie firmy Hazera znajduje się średniowczesna odmiana Graffiti (fot. 2). Jest ona polecana do uprawy przez cały sezon wegetacyjny – w gruncie od wiosny do jesieni oraz w tunelach wiosną i jesienią. Jej podstawowe atuty to atrakcyjny, nie zagniwający spód główki oraz brak wrażliwości na zamieranie brzegów liści. Rośliny bardzo powoli tworzą główki, które są intensywnie zielone, z mocnym połyskiem.

Fot. 2. Graffiti to znana i sprawdzona kreacja polecana do zaopatrzenia supermarketów

Jak informowała M. Zadura, w asortymencie firmy Hazera jest to kreacja o najciemniejszym kolorze oraz z największym połyskiem. Nowszą propozycją w tym segmencie o tych samych zaletach, ale o jaśniejszych liściach jest Kordula. Odmiana ta również bardzo powoli zwija główkę, ale jednocześnie cechuje się dużą trwałością polową. Kolejna prezentowana odmiana, Speranzia to propozycja wczesna, najszybciej zwijająca główkę spośród prezentowanych. Liście są jasnozielone, dość grube. Duże, ciężkie główki o otwartym pokroju są płaskie od spodu i dobrze zamknięte od góry. Odmiana jest polecana do uprawy przez cały okres wegetacji w gruncie, a wiosną i jesienią – również w tunelach foliowych. Czwarta kreacja, Sapristi, tworzy główkę nieco wolniej niż Speranzia, a ponadto cechuje ją większa odporność na mączniaka rzekomego, zamieranie brzegów liści i ich zagniwanie od spodu. Główki średniej wielkości są otwarte, spłaszczone, a liście – jasnozielone i błyszczące. 

M. Zadura zwróciła także uwagę na dwie nowe odmiany sałaty kruchej – ICE 17891 i Donovan. Obydwie cechują się dużą wczesnością i wysoką jakością główek. Z kolei do uprawy latem specjalistka rekomendowała znaną odmianę kruchą Glassica. Jest ona niewrażliwa na mączniaka rzekomego i nie ma skłonności do tworzenia pędu kwiatostanowego. Podczas spotkania można było obejrzeć także sałaty liściowe w typie Lollo Rossa, tworzące duże, dobrze wypełnione główki o silnie postrzępionych liściach, z hodowli włoskiej firmy ISI Sementi – zieloną Ghibli oraz czerwone Anubi i Bacchus. Dwie ostatnie odmiany są w kolorze potrójnej czerwieni, ale nieco różnią się odcieniem. M. Zadura polecała ponadto dwie odmiany dębolistne – jasnozieloną Quelio i czerwoną Gourmandine (fot. 3), o wiśniowoczerwonych, błyszczących liściach. Jak mówiła, obydwie tworzą dosyć duże główki, nie mają skłonności do wybijania w pęd kwiatostanowy latem i cechuje je duża trwałość polowa. 
Fot. 3. Kreacje dębolistne – jasnozielona Quelio i czerwona Gourmandine w zestawieniu z odmianą liściową Lollo Bionda

Odmiany rzodkiewki zaprezentował A. Balcerzyk. Spośród kreacji tunelowych polecał dwie odmiany – Suntella F1 i Florella F1.Pierwsza jest na rynku od kilku lat. To sprawdzona odmiana, przeznaczona do uprawy latem (z siewu od marca do połowy września), odporna na wysoką temperaturę i Fusarium spp. Najważniejszą jej cechą jest wyrównanie – mocno osadzonych liści oraz kulistych, intensywnie czerwonych i błyszczących zgrubień. Nowszą propozycją z tego segmentu jest Florella F1, rekomendowana do uprawy od wiosny do jesieni. Jest ona o ok. 2 dni wcześniejsza i cechuje się jeszcze większym wyrównaniem oraz wyższą odpornością na mączniaka prawdziwego niż Suntella F1.Bardzo ładnie prezentuje się w pęczkach – liście są krótkie, nawet w czasie upałów, bez żółtych przylistków, a kuliste zgrubienia nie parcieją i nie pękają, długo zachowują świeżość po zbiorze. Obydwie odmiany, dzięki dużemu wyrównaniu, w Holandii są przeznaczone do mechanicznego zbioru pod osłonami.

Przedstawiciel firmy Hazera poinformował, że w ofercie tego hodowcy pojawiła się nowa odmiana Autella F1 o podobnych cechach, polecana do uprawy w szklarniach i tunelach foliowych w okresie jesienno-zimowym i wczesnowiosennym. Z odmian typowo polowych zaprezentowano dwie nowe kreacje – Melito F1 i Prelito F1 (fot. 4). Pierwsza jest dedykowana do uprawy od wczesnowiosennych siewów pod włókninę przez cały sezon wegetacji. Jej główne atuty to intensywnie czerwony kolor zgrubień i mocny połysk. Odmiana jest uniwersalna – przez cały okres wzrostu cechuje ją duże wyrównanie zarówno zgrubień, jak i krótkich, mocno osadzonych liści. Zgrubienia nie mają skłonności do pękania, nie przerastają i nie parcieją. Po zebraniu w pęczki stanowią doskonały produkt do handlu z supermarketami. Prelito F1 jest z kolei nieco wcześniejszą odmianą od poprzedniej, polecaną do uprawy wczesną wiosną i jesienią ze względu na większą odporność na mączniaka rzekomego. Kuliste, intensywnie czerwone, błyszczące zgrubienia odznaczają się bardzo dobrą jakością wewnętrzną. Jak przekazał specjalista, do uprawy w okresie letnim firma Hazera poleca odmianę Solito F1.W ofercie tego hodowcy jest także interesująca odmiana o wydłużonych, cylindrycznych (tzw. paluszek), biało-czerwonych zgrubieniach – Expo F1.


Fot. 4. Kuliste zgrubienia odmiany Prelito F1 odznaczają się bardzo dobrą jakością wewnętrzną

Uczestnicy spotkania mogli ponadto zapoznać się z ofertami firm Biodevas Laboratoires i Grupa Producentów Rozsad Krasoń. O produktach tego pierwszego przedsiębiorstwa mówiła reprezentująca je Dorota Skrzynecka. Producentom sałaty polecałam.in. takie produkty, jak: MC Calcium i MC Minéral – do dolistnego odżywiania, Larvasoil – odstraszający szkodniki oraz specyficzne preparaty, stymulujące naturalną odporność roślin– Activstart i Funga. Jak podkreślała, wszystkie produkty firmy Biodevas Laboratoires wytworzone są na bazie wyciągów roślinnychi naturalnych substancji, są więc w pełni bezpieczne dla ludzi i środowiska naturalnego. Większość z nich ma certyfikaty produkcji ekologicznej. Z użyciem pełnego programu ochrony, rekomendowanego przez firmę Biodevas Laboratoires, możnacałkowicie wyeliminować stosowanie środków chemicznych w uprawie, uzyskując wysokie i dobre jakościowo plony. 

Marcin Krasoń z Grupy Producentów Rozsad Krasoń poinformował, że oprócz rozsady sałaty firma ta oferuje także rozsadę innych warzyw polowych i uprawianych pod osłonami. W tym sezonie wyprodukowaliśmy około 8 mln rozsad szklarniowych – pomidora, ogórka, papryki oraz ponad 213 mln rozsad warzyw gruntowych – pomidora, papryki, kapusty, kalafiora, brokułu, selera, pora i innych. Kładziemy duży nacisk na wysoką jakość i terminowość dostaw – mówił M. Krasoń.
Tekst i zdjęcia: Anna Maciejuk
Artykuł pochodzi z numeru 9/2016 miesięcznika „Hasło Ogrodnicze”

Related Posts

None found

Poprzedni artykułChudszy rynek warzyw w Rosji
Następny artykułWartość rynku żywności ekologicznej w przyszłym roku może przekroczyć 1 mld zł

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.