Dzień Kartofla w chorzowskim skansenie

Wykopki i szatkowanie kapusty – kto chce spróbować swoich sił w tych tradycyjnych zajęciach powinien przyjść 2 października do Muzeum Górnośląskiego Parku Etnograficznego w Chorzowie (Śląskie).

Podczas imprezy plenerowej pod hasłem „Dzień Kartofla” będzie można posłuchać, jakie zajęcia dawniej zajmowały gospodynie podczas jesiennych wieczorów, a także samemu, za pomocą kopaczki, wykopać ziemniaki z pola. O historii, odmianach i sposobie uprawy ziemniaka opowiedzą przedstawiciele Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Będzie można posłuchać o jesiennych pracach polowych oraz zaletach zdrowotnych topinambura – słonecznika bulwiastego.

Na gości będą czekać m.in.: placki na blasze, pieczonki w kociołkach, ziemniaki i jabłka z ogniska czy kartoflanka.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułRusza nowa pomoc dla producentów m.in. owoców i warzyw
Następny artykułGUS: dużo lepsze tegoroczne zbiory warzyw i owoców

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.