Dopłaty do fasoli

Świętokrzyska Izba Rolnicza wnioskuje do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi o przywrócenie dopłat do wysokobiałkowych roślin strączkowych - fasoli zwykłej i wielokwiatowej.

ŚIR uzasadnia swój wniosek tym, że Polska jest jednym z głównych producentów fasoli i pozbawienie dodatkowych dopłat do fasoli wpływa negatywnie na ekonomikę naszych gospodarstw rolnych.

W ocenie samorządu rolniczego przywrócenie dopłat zapobiegnie w przyszłości rezygnacji rolników z uprawy fasoli. Fasola jest rośliną organizującą azot oraz korzystnie podnosi poziom próchnicy w glebie i dlatego dobrze oddziałuje na środowisko, np. zmniejszony wysiew nawozów azotowych.

Ponadto, jak podkreśla ŚIR do 20% nasion (po przebraniu) jest przeznaczonych na tanie pasze wysokobiałkowe dla bydła, owiec i kóz. Natomiast hodowla przeżuwaczy ma korzystny wpływ miedzy innymi na zachowanie i zagospodarowanie naturalnych łąk i pastwisk czy zachowanie zagrożonych gatunków ptaków, np. czajka.

Źródło: ŚIR

Related Posts

None found

Poprzedni artykułDofinansowanie rolnictwa ekologicznego na nowych zasadach
Następny artykułNieodnowienie substancji czynnej tiuram

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.