Dla specjalistów od korzeniowych i kapustnych

W tegorocznym kalendarzu spotkań przedsezonowych producentów warzyw z rejonu średzkiego znalazło się szkolenie produktowe firmy Rijk Zwaan, które zorganizowano w Kórniku (woj. wielkopolskie).
apusta to jedno z chętniej uprawianych warzyw w okolicach Środy Wielkopolskiej, dlatego Marcin Pawlak reprezentujący firmę Rijk Zwaan wiele uwagi poświęcił właśnie temu gatunkowi. Do uprawy pod agrowłókniną oraz w nieosłoniętym gruncie prelegent polecał średnio wczesną odmianę Topma RZ F1, która osiąga dojrzałość zbiorczą po 75–85 dniach od posadzenia. Główki tego mieszańca są kuliste, nieco większe niż u odmian bardzo wczesnych i wczesnych, których produkcja w rejonie średzkim nie jest bardzo popularna, osiągają masę 2,5–3 kg. Kapusta Topma RZ F1 to propozycja do zaopatrzenia rynku warzyw świeżych, którą ze względu na krótki głąb wewnętrzny można wykorzystywać również do przetwórstwa. Z tego samego segmentu M. Pawlak rekomendował wielkopolskim producentom również nową odmianę Gintama RZ F1, która dorasta do zbioru po 80–100 dniach od posadzenia. Jej rośliny wykazują odporność na Fusarium oxysporum i w zależności od zagęszczenia tworzą lekko spłaszczone główki o masie 2–4 kg. Kolejna średnio wczesna propozycja – Korsuma RZ F1 to kapusta, którą można zbierać już po 90 dniach wegetacji, jednak w razie potrzeby można ją przetrzymać w polu nawet do 120 dni. Tworzy kuliste, kompaktowe główki o krótkim głąbie wewnętrznym i masie 2–4,5 kg. Liście tej odmiany są intensywnie zielone, silnie woskowane. 

Z omawianych przez prelegenta odmian przetwórczych do kiszenia na uwagę zasługiwały m.in. kapusty: Secoma RZ F1 (90–110 dni wegetacji) i Sufama RZ F1, której główki, jak informował przedstawiciel firmy, na glebach o dobrym podsiąkaniu dorastają do 12–15 kg. 

Na sezon 2018 do długiego przechowywania firma Rijk Zwaan proponuje sprawdzone mieszańce Storema RZ F1 i Mucsuma RZ F1. Z tego samego segmentu prelegent rekomendował odmianę Flexima RZ F1, które w zależności od zagęszczenia tworzą główki o masie 1–3 kg intensywnie zielonych liściach okrywających. Po okresie przechowywania główki bardzo szybko przygotowuje się do sprzedaży. Lagrimę RZ F1 o większych główkach, w kształcie balonu, tolerancyjną na stresowe warunki uprawy. Przedstawiciel firmy poświęcił również sporo uwagi kapustom czerwonym. Wśród nich wyróżnił świeżorynkowe mieszańce Rodima RZ F1 i Resima RZ F1 oraz nową odmianę Red Charisma RZ F1 dorastająca do zbioru po 95–110 dniach wegetacji. Jej owalne główki o masie 1–3 kg nadają się do krótkiego przechowywania.

W dalszej części spotkania doświadczeniem w zakresie stosowania prawidłowej agrotechniki w uprawie warzyw korzeniowych dzielił się z producentami Robert Bartkowski, który w tym roku dołączył do zespołu firmy Rijk Zwaan.

Tekst i fot.: Aleksandra Czerwińska-Nowak

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWiosna zawitała do Wilanowa
Następny artykułRosja zwiększy produkcję ziemniaków

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.