W tym sezonie członkowie Stowarzyszenia będą starali się o uzyskanie certyfikatu umożliwiającego produkcję z tym oznaczeniem. O tym, co zrobić aby taki certyfikat uzyskać oraz jak uprawiać czosnek mówiono pod koniec lutego br. w miejscowości Prandocin Iły (woj. małopolskie). Organizatorem wydarzenia była firma Amplus.
Wioletta Czarna z firmy AmplusWioletta Czarna, reprezentująca gospodarza spotkania przekazała informacje dotyczące dotychczasowych wartości sprzedaży czosnku przez firmę Amplus, podkreślając że mają one tendencję wzrostową, w latach od 2014 r. do 2018 r., rok do roku wynoszącą średnio ponad 20%. Jak podkreśliła prelegentka, w Polsce zwiększa się areał plantacji czosnku oraz istnieje duża konkurencja ze strony towaru pochodzącego z Hiszpanii, dlatego coraz większe znaczenie mają uprawy lokalne, regionalne, wyróżniające się na rynku, sygnowane znakiem jakości.
Certyfikaty
Tadeusz Kozera z firmy AmplusProdukcja czosnku będzie rosła, a rynek będzie coraz bardziej wymagający. Dlatego watro zadbać o produkt lokalny, taki jak czosnek galicyjski, który dzięki europejskiemu znaku jakości ChOG ma szansę stać się towarem rozpoznawalnym, nie tylko na polskim rynku, ale także poszukiwanym przez konsumentów zza granicy – informował Tadeusz Kozera reprezentujący firmę Amplus, mówiąc o zasadach i kosztach certyfikacji GlobalG.A.P.
Małgorzata Bogacz z firmy QA Solutions
Produkt ChOG posiada szczególną specyficzną jakość, reputację, cieszy się uznaniem lub też posiada inne cechy przypisywane temu pochodzeniu geograficznemu. Na określonym obszarze może odbywać się jeden z trzech procesów: produkcja, przetwarzanie lub przygotowanie produktu. Obecnie pod marką ChOG zarejestrowane są 23 produkty, w tym sześć z nich to świeże warzywa i owoce – mówiła Małgorzata Bogacz z firmy QA Solutions, informując też o możliwościach i warunkach, które musi spełnić producent aby certyfikat uzyskać.
Gleba, odczyn i nicienie
Na obszarze Wysoczyzny Proszowickiej, w rejonach uprawy czosnku galicyjskiego (gminy Słomniki, Radziemice i kilka sołectw gminy Niegardów) gleby mają odczyn zasadowy (pH 7,5–7,8). W takich warunkach skuteczność pobierania przez system korzeniowy roślin składników pokarmowych (szczególnie mikroelementów, fosforu) drastycznie spada. W glebach tych ponadto notuje się niską zawartość manganu, miedzi, cynku i żelaza – informował T. Kozera, podejmując temat problemów uprawowych i udzielając wskazówek co zrobić aby poprawić efektywność nawożenia.
Jan Wcisło, reprezentujący firmę IntermagJan Wcisło, reprezentujący firmę Intermag, mówił o pozakorzeniowym żywieniu roślin oraz o obecności w uprawie czosnku szkodliwych dla roślin nicieni. Organizmy te stanowią poważne zagrożenie dla jakości plonu, ograniczając również jego ilość. W wypadku niszczyka zjadliwego obecność 5–10 osobników w 0,5 kg próbie gleby powoduje istotny spadek plonu. W celu ograniczenia populacji tych szkodników prelegent polecał produkt mikrobiologiczny Bactim Receptor, bazujący na grzybach mikroyzowych i promieniowcach. Zalecany jest do opryskiwania gleby (przed siewem, sadzeniem, czy formowaniem redlin), podlewania rozsady i roślin po posadzeniu, fertygacji. Od tego sezonu preparat dostępny jest także w postaci granulatu.
Maciej Minor z firmy AmplusO szkodliwości nicieni w uprawie czosnku mówił także Maciej Minor, reprezentujący firmę Amplus. Ich żerowanie osłabia naturalną odporność roślin oraz powoduje powstawanie zranień stanowiących wrota zakażenia dla czynników chorobotwórczych (np. grzybów z rodzaju Fusarium, Penicillium). Na glebach zasiedlonych przez nicienie konieczne jest wykonanie analizy laboratoryjnej identyfikującej gatunki obecne na danym stanowisku. Prelegent odwołał się do hiszpańskich doświadczeń w ograniczaniu populacji nicieni, podając jako jeden ze sposobów „odnicieniowania” czosnku termoterapię w kąpieli wodnej, do czego wykorzystywane są specjalne linie technologiczne.
Pierre-Yves Boulet z firmy AS CropPierre-Yves Boulet z firmy AS Crop odwołując się do francuskich doświadczeń w uprawie czosnku zalecał uzupełnianie niedoborów siarki w nawożeniu dolistnym produktem Terpen S, miedzi natomiast przy użyciu preparatu Terpen Cu, bazującego na wodorotlenku miedzi, zawierającego także pochodne terpenowe. W celu zapobiegania wyrastaniu szczypioru prelegent polecał preparat płynny Itcan 270 SL, regulator wzrostu zawierający hydrazyd maleinowy.
Tekst i foto: Joanna Klepacz-Baniak
Więcej informacji na łamach „Hasła Ogrodniczego”
Źródło: warzywa.pl