W tym roku po raz pierwszy na polskim rynku pojawiła się czerwona kapusta pekińska. Uprawia ją firma Vega Fresh, ze sprowadzanych z Holandii (wyłączny importer) nasion dwóch odmian: Scarlette i Scarbella.
Jak informuje Radosław Piotrowski – prezes Vega Fresh, niestandardowa kapusta piekińska cieszy się dużym zainteresowaniem ze strony największych polskich sieci handlowych. Pekinka o barwnych główkach ma nieco inny smak od standardowych zielonych odmian. Jest słodka, bardziej chrupiąca, podobnie jak sałata krucha, i co ważne w mieszankach sałatek z innymi warzywami liściowymi nie barwi ich swoim sokiem – podkreśla R. Piotrowski. Dodatkowo odmiany Scarlette i Scarbella mogą świetnie zastępować barwne odmiany warzyw liściastych np. sałaty Lollo Rosso czy radicchio w mieszankach paczkowanych sałat.
RS; fot. Vega Fresh
Warto sprawdzic takze odmiany bi-kolor(bordowe od srodka zielone zewnetrznie)
CZY KTOŚ SĄDZIŁ