Ogólne straty w produkcji warzyw sięgają na Ukrainie 27% zbiorów. Jest to 2,6-3,0 mln ton – nie wliczając w to produkcji ziemniaków. Struktura tych strat jest następująca: podczas składowania, przechowywania – 78%, zaś podczas przetwarzania i u konsumentów 22%.
Według Anatolija Cyrkuna, dyrektora agencji AgriEvent, w 2012 roku kraj stracił 22% zebranej kapusty (410-440 tys. t), 35% buraków ćwikłowych (315-345 tys. t), 30% marchwi (260-280 tys. t), 32% cebuli (353-375 tys. t) i 23% ziemniaków (5-6 mln t). Oznacza to utratę przez ogrodników około 2,5-2,7 mld hrywien. Główną przyczyną takich strat jest niedostatek przechowalni. Większośc funkcjonujących obiektów pochodzi z czasów Związku Radzieckiego i ich standard nie odpowiada współczesnym potrzebom. To problem stawiający pod znakiem zapytania opłacalność produkcji warzyw polowych. Według A. Cyrkuna Ukrainie potrzeba przechowalni o możliwości składowania około 4,1 mln t warzyw. Na początku 2013 roku certyfikowane obiekty do dyspozycji warzywników miały pojemność około 1,3 mln t (32% potrzeb), czyli 14% spodziewanych w tym sezonie zbiorów warzyw (9-9,5 mln t – bez ziemniaków).
Aleksander Bielenkij, Kijów