O tym, że kolor ma znaczenie wiedzą wszyscy, a przynajmniej większość ludzi. To on sprawia, że mamy więcej energii, czujemy się dobrze i komfortowo, a także, jeżeli jest źle dobrany potrafi skuteczni zepsuć nastrój i wprowadzić uczucie zmęczenia. Obecnie wyróżniamy pięć głównych grup kolorystycznych owoców i warzyw. Pierwsza z nich to białe, żółte i pomarańczowe, czerwone, zielone oraz niebieskie i fioletowe. Przyjęto się jednak, że im ciemniejsza barwa produktu, tym jest on zdrowszy dlatego też np. czerwona kapusta jest zdecydowanie bogatsza w składniki odżywcze niż ta w kolorze białym.
Warzywa i owoce w kolorze niebieskim i fioletowym cechuje przede wszystkim zawartość antocyjanów, czyli flawonoidów będących bardzo silnymi przeciwutleniaczami. Niszczą one wolne rodniki, pomagając jednocześnie opóźnić proces starzenia. Co więcej, pomagają utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi a także leczyć infekcje układu moczowego. Ponadto bardzo dobrze działają na wzrok a także hamują rozrost komórek nowotworowych.
źródło: docenpolskie.pl