Jedną z nowości nominowanych w tym roku do nagrody Innovation Award w Berlinie, podczas targów Fruit Logistica, jest KnoxTM od firmy Rijk Zwaan.
Pod nazwą KnoxTM kryje się technologia pozwalająca na opóźnienie procesu utleniania się brzegów ciętej sałaty w produktach paczkowanych, gotowych do spożycia. Na razie firma Rijk Zwaan nie zdradza szczegółów, jakim procesom są poddawane liście sałaty.
Cięta sałata gotowa do spożycia, sprzedawana w paczkach szybko traciła na atrakcyjności w oczach konsumentów. Na krawędziach liści pojawiało się różowo-brunatne przebarwienie wywołane przez naturalne procesy utleniania. W efekcie konsumenci odrzucali te produkty ze względu na nieatrakcyjny wygląd. Jak podaje producent KnoxTM, nowa technologia pozwala opóźnić ten proces o 1-2 dni, a zatem uniknąć strat.
Technologia KnoxTM pojawiła się na rynku w maju 2016 r. zastosowana początkowo do odmiany Cos, Iceberg, Batavia, Butter, Salanova Crispy i Salanova Butter.
Źródło: Fruit Logistica
RS