Charsznickie Dni Kapusty

Producenci kapusty z Charsznicy (woj. małopolskie) i okolicznych miejscowości, w miniony weekend (8–9 września) już po raz 24. obchodzili Charsznickie Dni Kapusty. Tradycyjnie na stadionie LKS Spartak w Miechowie-Charsznicy odbyła się koronacja Kapuścianej Pary Królewskiej. W tym roku zostali nią: Gabriela Maj z Podlesic (gospodarująca wraz z mężem na areale 25 hektarów) oraz Tomasz Stachowicz z Jelczy (prowadzący wraz z żoną 15-hektarowe gospodarstwo).
Wiele emocji wzbudził wśród producentów wzbudził konkurs „Najcięższa Polska Główka Kapusty – 2018”. Najcięższa kapusta o masie 11,7 kg (odmiana Report F1, hodowli Bejo Zaden Polska) pochodziła w gospodarstwa Michała Raja, kolejne o masie 11 kg i 10,7 kg z gospodarstw Henryka Raja i Jakuba Kruszca.
 
 
Konkursowe kapusty ważyli Grzegorz Pastuszka, dyrektor Bejo Zaden Poland i Szymon Kubit, dyrektor GOK Charsznica

 
Laureaci konkursy wraz z jury konkursowym

Tekst i fot. Joanna Klepacz-Baniak

Related Posts

None found

Poprzedni artykułCyfrowe urządzenie do pomiaru twardości cebuli
Następny artykułHurtowe ceny jabłek w Południowym Tyrolu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.