Spośród znanych już polskim producentom kreacji, zwrócił uwagę na średnio wczesnego mieszańca Sherpa F1 (typu Rijnsburger). Mocny system korzeniowy oraz tolerancja na różową zgniliznę korzeni umożliwiają uprawę tej odmiany na glebach ciężkich lub polach nienawadnianych. Mieszaniec odznacza się także małą podatnością na mączniaka rzekomego dzięki wzniesionym liściom (szczypior) i ich silnemu woskowaniu.
W Chełmiczkach zaprezentowano również inne odmiany cebuli, w tym nowości: Hades F1 (typ amerykański; wegetacja 110–115 dni), Scaldis F1 (typ hiszpański; 130– 140 dni;), Starter F1 (Rijnsburger; 120–130 dni, fot. 4) i Lustar F1 (typ japoński; 100–110 dni).
Jak informował A. Müller, odmianę Hades F1 (fot. 1) cechuje wysoki plon wyrównanych jakościowo cebul. Rośliny mają mocny system korzeniowy i dość silnie woskowany szczypior.
Fot. 1. Hades F1 to nowa odmiana w typie amerykańskim
Druga kreacja, Scaldis F1 (fot. 2) wykazuje bardzo dużą tolerancję na suszę, co jest charakterystyczne dla odmian typu hiszpańskiego, odznaczających się silnym systemem korzeniowym. Kulistoromboidalne cebule są łatwe w obieraniu.
Fot. 2. Scaldis F1 – nowość w typie hiszpańskim
Cebule mieszańca Starter F1 (fot. 3) są duże, kuliste, okryte złocistą suchą łuską; w plonie ogólnym bardzo duży udział mają te o eksportowej jakości.
Natomiast Lustar F1 to bardzo wczesna kreacja, której cebule mają wysoką zawartość suchej masy. Są kulistospłaszczone i łatwo się obierają, zarówno ręcznie, jak i mechanicznie.
Fot. 3. Starter F1 tworzy duże, kuliste i bardzo twarde cebule
Organizatorzy pokazu w Chełmiczkach (od lewej): Karol Marcinkowski, Małgorzata Wendzonka, Andreas Müller, Grzegorz Kotas oraz Hendrik Müller
Marcin Bartczak
Fot. M. Bartczak
Artykuł pochodzi z numeru 3/2016 „Hasła Ogrodniczego”