Dzień Cebuli zorganizowany 16 września 2012 r. przez firmy Nickreson-Zwaan oraz BASF odbył się w Wielkopolsce na polach należących do rodzinnego gospodarstwa Lilli, Macieja i Jakuba Królów, którzy od dłuższego czasu specjalizują się w produkcji tego gatunku. Ogrodnicy pod tę uprawę przeznaczają około 30 ha gruntów. Areał ten pozwala na wyprodukowanie w sezonie dużej ilości towaru, bowiem plony cebuli kształtują się na poziomie 50-60 t/ha. Jak zaznaczał M. Król, dużą uwagę w produkcji cebuli zwraca na przygotowanie stanowiska do uprawy oraz dobór odmian. Producent gospodaruje na glebach różnych klas bonitacyjnych, zarówno żyznych, ale także i słabszych, których staranne przygotowanie ma duży wpływ na osiągane efekty. Uzyskanie zadowalających plonów nie byłoby możliwe bez wysokoplennych odmian – mówił M. Król. W tym roku na polach było kilka mieszańców m.in. wczesne – Lorenzos F1 oraz Meranto F1 i średnio wczesne – Centro F1 oraz Dormo F1.
Bardzo istotne w produkcji tego gatunku jest nawożenie oraz ochrona roślin przed chorobami i szkodnikami. Na plantacji koło Słupcy do nawożenia doglebowego stosowano m.in. nawóz Patentkali (siarczan potasu z magnezem) firmy K+S, natomiast do dokarmiania dolistnego (w okresie zwiększonego zapotrzebowania na potas – pierwsze opryskiwanie od momentu intensywnego tworzenia cebul) np. preparat Drakar K firmy Tradecorp. W programie ochrony roślin przed chorobami były m.in. fungicydy: Acrobat MZ 69 WG, Sigum 33WG oraz Polyram 70WG.
Nowe cebule
Piotr Manista – specjalista ds. oceny produktu oraz Wiesław Jakubowski – doradca agrotechniczny w firmie Nickerson-Zwaan, prezentując producentom poszczególne odmiany, zwracali uwagę na różne ich cechy. Omawiając odmiany cebuli o żółtej łusce przedstawiciele firmy weryfikowali nie tylko jaką główki mają grubość szyjki, grubość łuski, ale także kontrolowali udział w plonie cebul dużych i małych.
Spośród nowych odmian do bardzo długiego przechowywania (do końca czerwca) wyróżniały się główki średnio wczesnej odmiany Firmo F1 (typ Rijnsburger – fot. 1). Cebule tej odmiany były twarde, na przekroju poprzecznym łuski dobrze przylegały do siebie. – Rośliny tworzą bardzo rozbudowany system korzeniowy i mają, silny, wzniesiony szczypior – mówił P. Manista. Wśród zaprezentowanych cebul tej odmiany większość kulistych, złotobrązowych główek osiągnęła średnicę ok. 70 mm. Przedstawiciel firmy Nickerson-Zwaan informował, że odpowiednie zagęszczenie roślin w uprawie na rynek warzyw świeżych można uzyskać wysiewając 3,2-3,8 jednostki nasion/ha.
Poza odmianą Firmo F1 nową odmianą w ofercie firmy jest Virgilio, której hodowcą jest firma ISI Sementi. – Charakteryzuje się ona dużym wigorem i bardzo silnie rośnie. Należy do grupy odmian bardzo wczesnych. Tworzy cebule kuliste, które osiągają dojrzałość zbiorczą na początku sierpnia. Doświadczenia prowadzone w Polsce z tą odmianą pokazują, że cebule można przechowywać do grudnia – mówił P. Manista. W. Jakubowski zaznaczał, że norma wysiewu nasion na jednostkę powierzchni powinna być zróżnicowana w zależności od kierunku produkcji. W uprawie dla przemysłu zalecał siew 2,2-2,5 jednostki/ ha, natomiast na rynek warzyw świeżych 2,5-3,0 jednostki/ha.
Na polu z różnymi kreacjami cebuli dobrze prezentowała się także odmiana Meranto F1 (fot. 2) oraz Lorenzos F1 (fot. 3). Obie są odmianami wczesnymi, polecanymi do uprawy na rynek warzyw świeżych oraz dla przetwórstwa. Charakteryzują się przydatnością do przechowywania – do marca. – Predysponuje je do tego mocna łuska oraz twarde główki. Bardzo istotna w produkcji jest także odporność na choroby. Warto pamiętać, że np. odmiana Meranto ma dość grubą warstwę woskową na szczypiorze, co zmniejsza podatność na choroby. Ponadto mieszaniec ten jest mało podatny na coraz częściej występujące na plantacjach w naszym kraju różowienie korzeni – akcentował W. Jakubowski. Kuliste cebule obu odmian miały łuskę złotomiedzianą, przy czym u odmiany Meranto F1 była ona mocniejsza. Ich nasiona zaleca się wysiewać dopiero po 10 kwietnia. Norma wysiewu w produkcji na rynek warzyw świeżych wynosi 2,5-3,0 jednostki/ha, a dla przemysłu 2,2-2,5 jednostki/ha.
Fot. 2. Cebule odmiany Meranto F1.
Fot. 3. Lorenzos F1 tworzy duże cebule – typu „jumbo”.
Z białą i czerwoną łuską zewnętrzną
Uczestnicy spotkania w miejscowości Młodojewo-Parcele podkreślali, że klienci coraz częściej interesują się cebulą koloru innego niż słomkowożółty. Firma Nickreson-Zwaan ma bogaty asortyment cebul z białą lub czerwoną łuską zewnętrzną. Z cebul z białą łuską z prezentowanych nowości był Espery F1 (fot. 4) z hodowli firmy ISI Sementi. P. Manista polecał tę późną odmianę do uprawy zarówno na rynek warzyw świeżych, jak i dla przemysłu. Rośliny mają silny wigor i rozbudowany system korzeniowy. Cebule (są kuliste) nadają się do krótkotrwałego przechowywania.
Fot. 4. Cebule odmiany Espery F1 z hodowli ISI Sementi.
Z odmian z czerwoną łuską zewnętrzną zainteresowanie, m.in. intensywnym wybarwieniem wewnątrz główki, wzbudzała Retano F1 (fot. 5). Średnio wczesny mieszaniec tworzy bujny zielony szczypior z warstwą woskową. Cebule (są kuliste)można przechowywać do końca maja. Zalecana norma wysiewu nasion odmiany Retano F1 wynosi 3,0-3,8 jednostki/ha. Z czerwoną łuską dobrze prezentowała się także odmiana Red Mech. Jest to późna kreacja ISI Sementi do krótkotrwałego przechowywania. Główki były jednak w środku mniej intensywnie wybarwione jak odmiany Retano F1.
Fot. 5. Intensywnie wybarwione Retano F1.
Gospodarze i organizatorzy spotkania (od lewej): Jakub i Maciej Król, Renata Jankowska – dyrektor generalny N ickerson-Zwaan. Na drugim planie Piotr Manista z N ickerson-Zwaan.
Dr inż. Marcin Bartczak
Fot. M. Bartczak