Brokuły chronią chrząstkę stawową

Substancja zawarta w warzywach z rodziny kapustowatych, głównie w brokułach, opóźnia rozwój choroby zwyrodnieniowej stawów - informuje o wynikach badań brytyjskich naukowców czasopismo "Arthritis & Rheumatism".

Badacze z University of East Anglia udowodnili w badaniu na myszach, że dieta bogata w sulforafan (związek występujący w warzywach krzyżowych – brukselkach, kapuście i przede wszystkim w brokułach) opóźnia, a nawet zapobiega niszczeniu chrząstki stawowej, a tym samym chorobie zwyrodnieniowej stawów.

Teraz naukowcy chcą sprawdzić skuteczność działania substancji na ludziach i już rozpoczęto wstępne badania nad pacjentami, którzy mają zostać poddani operacji wymiany stawu kolanowego. Chorzy będą karmieni brokułami o dużej zawartości sulforafanu przez dwa tygodnie przed operacją, a po zabiegu badacze sprawdzą, czy warzywa wpłynęły na zmianę metabolizmu tkanek.

Wcześniejsze badania wykazały, że sulforafan ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Niniejsze przedsięwzięcie pozwoliło stwierdzić, że substancja chroni także zdrowie stawów, blokując enzymy powodujące ich destrukcję.

Za: pap

Related Posts

None found

Poprzedni artykułUsprawnią wydawanie wiz dla pracowników z Ukrainy?
Następny artykułSymboliczne miodobranie w Puszczy Augustowskiej

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.