World Processing Tomato Counsil (WPTC) opublikowało dane o zbiorach polowego pomidora dla przetwórstwa na 1 października. Mają one jeszcze wstępny charakter, ale większych zmian nie należy się już w nich spodziewać.
Liderem w regionie śródziemnomorskim w produkcji dla przemysłu są według tych danych Włochy z dostawami 5,2 mln ton pomidorów. Hiszpania zajmuje drugie miejsce z 3,3 mln ton, trzecie Turcja z 1,9 mln ton. „Milionerami” są jeszcze Portugalia (1,554 mln t) oraz Iran (1,2 mln t).
Absolutne pierwszeństwo światowe w tej uprawie należy do Kalifornii (9,52 mln t – w pozostałych stanach USA jeszcze 0,408 mln t), która wyprzedza Chiny (5,6 mln t).
Polska, która nie należy do WPTC zebrała w bieżącym sezonie 175 tys. to przemysłowych pomidorów (w roku ubiegłym – 220 tys. t).
W bliższym nam krajach zebrano: na Słowacji 20 tys. t, w Czechach 25 tys. t, na Węgrzech 100 tys. t, w Bułgarii 50 tys. t. Generalnie na świecie pod prasy przeznaczono w bieżącym sezonie ponad 37 mln ton pomidorów.
za: mat. WPTC