żywność ekologiczna
Obszar upraw ekologicznych w Portugalii zwiększył się 20 razy
Obszar upraw ekologicznych zwiększył się w Portugalii 20-krotnie od 1994 r. Pod koniec ub.r. obejmował on powierzchnię 220 tys. hektarów. W latach 1994-2011 wysoka była też dynamika uruchamiania nowych podmiotów gospodarczych w tym sektorze.
W połowie października targi „Natura Food”
Ponad 200 wystawców z Polski i zagranicy, m.in. Azerbejdżanu, Czech, Francji i Indii zapowiedziało swój udział w V Targach Naturalnej Żywności "Natura Food", które odbędą się w połowie października w Łodzi.
Promocja żywności ekologicznej na targach Polagra-Food
Aktorka Magdalena Kumorek i lekkoatleta Artur Partyka będą ambasadorami kampanii ministerstwa rolnictwa promującej żywność ekologiczną. Kampania rozpocznie się podczas tegorocznych targów Polagra-Food w Poznaniu.
Nowa przetwórnia owoców ekologicznych w Tarnogrodzie
Nowoczesną przetwórnię, która będzie w ciągu roku przerabiać 6 tys. ton owoców, w tym połowę z plantacji ekologicznych, uruchomiła w Tarnogrodzie (Lubelskie) spółka Bioconcept-Gardenia. Inwestycja kosztowała około 20 mln zł.
Żywność organiczna nie jest bogatsza w składniki odżywcze
Żywność organiczna wbrew oczekiwaniom nie zawiera więcej witamin ani składników odżywczych aniżeli produkty spożywcze uzyskiwane tradycyjnymi metodami – wykazały zaskakujące badania opublikowane przez „Annals of Internal Medicine”.
Rynek będzie ewoluował powoli
Według agencji Inquiry, w naszym kraju jest jeszcze za wcześnie na wprowadzanie na szeroką skalę owoców i warzyw typu convenience (od: wygoda” – produkty gotowe do konsumpcji „w biegu”) i eko. Takie eksperymenty producentów będą się pojawiać, ale muszą im towarzyszyć przemyślane strategie marketingowe i dystrybucyjne.
Żywność ekologiczną raz w tygodniu kupuje 8 proc. Polaków
Raz w tygodniu żywność ekologiczną kupuje 8 proc. Polaków - wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW).
Nagroda dla Eko-Bakłażanów
Grupa młodych filmowców z LO w Czarnkowie zajęła drugie miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Filmowym „Nakręć się na zdrowie”. Tematem były korzyści płynące ze spożywania ekologicznej żywności. Jury przewodniczył znany reżyser, aktor i scenarzysta Tadeusz Kijański.