Strona główna Tagi żywność ekologiczna

żywność ekologiczna

Obszar upraw ekologicznych w Portugalii zwiększył się 20 razy

Obszar upraw ekologicznych zwiększył się w Portugalii 20-krotnie od 1994 r. Pod koniec ub.r. obejmował on powierzchnię 220 tys. hektarów. W latach 1994-2011 wysoka była też dynamika uruchamiania nowych podmiotów gospodarczych w tym sektorze.

W połowie października targi „Natura Food”

Ponad 200 wystawców z Polski i zagranicy, m.in. Azerbejdżanu, Czech, Francji i Indii zapowiedziało swój udział w V Targach Naturalnej Żywności "Natura Food", które odbędą się w połowie października w Łodzi.

Promocja żywności ekologicznej na targach Polagra-Food

Aktorka Magdalena Kumorek i lekkoatleta Artur Partyka będą ambasadorami kampanii ministerstwa rolnictwa promującej żywność ekologiczną. Kampania rozpocznie się podczas tegorocznych targów Polagra-Food w Poznaniu.

Nowa przetwórnia owoców ekologicznych w Tarnogrodzie

Nowoczesną przetwórnię, która będzie w ciągu roku przerabiać 6 tys. ton owoców, w tym połowę z plantacji ekologicznych, uruchomiła w Tarnogrodzie (Lubelskie) spółka Bioconcept-Gardenia. Inwestycja kosztowała około 20 mln zł.

Żywność organiczna nie jest bogatsza w składniki odżywcze

Żywność organiczna wbrew oczekiwaniom nie zawiera więcej witamin ani składników odżywczych aniżeli produkty spożywcze uzyskiwane tradycyjnymi metodami – wykazały zaskakujące badania opublikowane przez „Annals of Internal Medicine”.

Rynek będzie ewoluował powoli

Według agencji Inquiry, w naszym kraju jest jeszcze za wcześnie na wprowadzanie na szeroką skalę owoców i warzyw typu convenience (od: wygoda” – produkty gotowe do konsumpcji „w biegu”) i eko. Takie eksperymenty producentów będą się pojawiać, ale muszą im towarzyszyć przemyślane strategie marketingowe i dystrybucyjne.

Żywność ekologiczną raz w tygodniu kupuje 8 proc. Polaków

Raz w tygodniu żywność ekologiczną kupuje 8 proc. Polaków - wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW).

Nagroda dla Eko-Bakłażanów

Grupa młodych filmowców z LO w Czarnkowie zajęła drugie miejsce w Ogólnopolskim Konkursie Filmowym „Nakręć się na zdrowie”. Tematem były korzyści płynące ze spożywania ekologicznej żywności. Jury przewodniczył znany reżyser, aktor i scenarzysta Tadeusz Kijański.