żywność ekologiczna
Targi ekologicznej żywności od piątku w Rzeszowie
Prawie 100 wystawców z całego kraju oraz m.in. z Ukrainy, Węgier, Włoch i Grecji weźmie udział w targach żywności ekologicznej Ekogala, które rozpoczną się w piątek w Rzeszowie. To jedna z największych tego typów imprez w kraju. Targi potrwają do niedzieli.
KE chce jednolitego znakowania produktów ekologicznych
Komisja Europejska chce, aby w UE powstał jednolity rynek produktów ekologicznych - by były one jednolicie oznakowane i dzięki temu łatwiej rozpoznawalne. Z taką inicjatywą wystąpił we wtorek komisarz ds. środowiska Janez Potocznik.
Powstanie Izba Gospodarcza Żywności Naturalnej
Podjęto starania w celu utworzenia w woj. pomorskim Regionalnej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjnej. Inicjatorami powołania organizacji są urząd marszałkowski województwa pomorskiego i Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Gdańsku.
Co piąte ekologiczne warzywo pochodzi ze Świętokrzyskiego
Co druga papryka i ponad 80 proc. polskiego czosnku pochodzi ze świętokrzyskich gospodarstw, które produkują 19,5 proc. krajowych warzyw ekologicznych - wynika z raportu Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Efekty funkcjonowania klastra „Dolina Ekologicznej Żywności”
Utworzenie Ekobazaru, innowacje i udoskonalenia w produkcji zdrowej żywności – to niektóre efekty działań klastra „Dolina ekologicznej żywności”, stworzonego dla rozwoju rolnictwa ekologicznego we wschodniej Polsce.
Rynek żywności ekologicznej
Lawinowo rośnie rynek zdrowej żywności w Polsce. Rocznie sprzedaż ekologicznych produktów zwiększa się o ponad 20 proc. Do 2015 roku rynek będzie wart 700 mln zł, wobec obecnych 450 mln zł.
9. Pielgrzymka Rolników Ekologicznych
Przedstawiciele ekologicznych gospodarstw i przedsiębiorstw przetwórczych z całego kraju oraz miłośnicy zdrowego jedzenia spotkali się w sobotę na Jasnej Górze. W 9. Pielgrzymce Rolników Ekologicznych uczestniczyło około 500 osób.
W Podlaskiem więcej rolnictwa ekologicznego, ale brakuje przetwórni
Rolnictwo ekologiczne w Podlaskiem rozwija się, przybywa gospodarstw, ale brakuje zakładów przetwórczych, przechowalni owoców i warzyw i systemu sprzedaży takich produktów - ocenia Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego (PODR) w Szepietowie.
Tylko 4% gospodarstw produkuje żywność ekologiczną
Żywność zwaną ekologiczną produkuje tylko 4% polskich gospodarstw. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zainaugurowało nową kampanię promocyjno-informacyjną, mającą przekonywać Polaków do tak wytwarzanych produktów. Jej celem jest promocja znaku certyfikowanej żywości - „Euro-liścia".
Promują żywność ekologiczną
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi rozpoczyna kampanię społeczną „Żywność ekologiczna gwarancją dobrego smaku”. Twarzami akcji - przygotowanej przez Fabrykę Komunikacji Społecznej - są Artur Partyka i Magdalena Kumorek.