żywność ekologiczna
Co piąty produkt ekologiczny nie spełnia wymagań
Przeprowadzona przez Inspekcję Handlową kontrola wykazała, że 22 proc. towarów ekologicznych nie spełnia określonych wymogów. Przedsiębiorcy, którzy wprowadzają na rynek taką podrabianą ekożywność, muszą liczyć się z karą od 1 tys. zł do nawet 10 proc. całkowitych przychodów. Wartość tego rynku szacowana jest w Polsce na ponad 700 mln zł.
O badaniach żywności ekologicznej
Prestiżowe czasopismo naukowe „British Journal of Nutrition” opublikowało niedawno badanie dowodzące, że żywność ekologiczna znacząco różni się pod względem składu chemicznego od żywności konwencjonalnej. W międzynarodowym zespole badawczym koordynowanym przez prof. Carlo Leiferta z Uniwersytetu Newcastle (W. Brytania) znalazło się kilku polskich naukowców, m.in. prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska z SGGW w Warszawie.
Dla 60 proc. konsumentów zdrowa żywność to ta bez konserwantów
Prawie dwie trzecie mieszkańców dużych polskich miast za zdrową żywność uznaje produkty bez konserwantów - wynika z badania TNS Polska. Amatorzy takiej żywności najbardziej cenią jej smak, najmniej - niską kaloryczność - pokazuje z kolei badanie SGGW.
Zakwestionowano 22 proc. produktów rolnictwa ekologicznego
Inspekcja Handlowa zakwestionowała co piątą sprawdzoną partię produktów eko. Uwagi najczęściej dotyczyły oznakowania. Słowo "eko" zarezerwowane jest bowiem dla produktów certyfikowanych, do których wyrobu użyto co najmniej 95 proc. składników naturalnych.
Pierwsza w Polsce EKO Galeria Handlowa
24 maja w Poznaniu odbyło się otwarcie pierwszej w Polsce EKO Galerii Handlowej, w której swoje stoiska mają producenci żywności wysokiej jakości oraz żywności regionalnej, kultywującej tradycje kulinarne regionu.
Droga biożywność
Pęczek ekologicznej marchewki w delikatesach - 55 zł, tak samo ekologiczna ubiegłoroczna marchew - 7 zł/kg. Jabłka eko kosztuja i 18 zł/kg. Przez pośredników wykorzystujących modę na "zdrową żywność". Rada na to - kupować bezpośrednio u producentów tej żywności - podpowiada Dziennik Gazeta Prawna.
Spożycie ekologicznej żywności w Polsce
Statystyczny Polak wydaje tylko cztery euro rocznie na żywność ekologiczną. Niemiec przeznacza na ten cel 86 euro, a Duńczyk – prawie dwa razy więcej. Spożycie ekologicznej żywności jest w Polsce około 15 razy mniejsze niż w krajach Europy Zachodniej i pięć razy mniejsze niż, na przykład w Czechach. Zdaniem dystrybutorów ekoproduktów wynika to głównie z niskiej świadomości społecznej. Jednak według nich branża zdrowego żywienia ma duży potencjał wzrostu.
Wiejską żywność coraz częściej można zamówić przez internet
Ekologiczna lub od zaprzyjaźnionego rolnika ze wsi, bez szkodliwych środków chemicznych – takiej żywności coraz częściej poszukują mieszkańcy dużych miast. Dlatego powstaje coraz więcej internetowych sklepów, oferujących zdrową żywność z dostawą do domu. W większości miast przynajmniej raz w miesiącu można także pojechać na targ ze zdrową żywnością.
Mali producenci żywności chcą sprzedawać swoje produkty
Możliwości sprzedaży produktów przetworzonych pochodzących z małych gospodarstw domagali się we wtorek w Szczecinie rolnicy z zachodniopomorskiego oddziału stowarzyszenia Ekoland, które skupia producentów żywności metodami ekologicznymi.
Przepisy i system dopłat nie sprzyjają rolnictwu ekologicznemu
Obecny system dopłat do rolnictwa ekologicznego, jak też zbyt skomplikowane przepisy dotyczące przetwarzania i sprzedaży żywności nie sprzyjają produkowaniu ekologicznej żywności - wynika z raportu Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa PAN.