żywność ekologiczna
Nowe zasady dla żywności ekologicznej w UE
Parlament Europejski chce wprowadzić zestaw ogólnounijnych przepisów obejmujących cały sektor rolnictwa ekologicznego w UE. Posłowie będą debatować nad nowymi przepisami we wtorek 17 kwietnia. Głosowanie zaplanowano 18 kwietnia. Po formalnym przyjęciu przez Parlament i państwa członkowskie nowe rozporządzenie wejdzie w życie 1 stycznia 2021 r.
Konsumpcja żywności ekologicznej w Europie nadal rośnie
Konsumpcja żywności ekologicznej w Europie wygenerowała sprzedaż o wartości 33,500 milionów euro w 2016 r .; o 11,4% więcej niż rok wcześniej. 30,700 milionów euro z tego to konsumpcja w UE, która jest drugim najważniejszym rynkiem produktów ekologicznych po Stanach Zjednoczonych.
Z plamami – to samo zdrowie!!!!????
Te jabłka, dostępne w warszawskim sieciowym sklepie oferującym żywność ekologiczną, są dla mnie rewelacyjne! Wystarczy wizyta w takim jednym punkcie i dysponuję objawami (także fotografiami) większości chorób przechowalniczych występujących na tych owocach. I to cały pożytek z tego towaru.
Konsumenci częściej szukają żywności ekologicznej i lokalnej
Producenci wyrobów ekologicznych, regionalnych i certyfikowanych mogą liczyć na promocję ze strony instytucji państwowych. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa powstały kilka tygodni temu z połączenia dwóch agencji rolnych i będzie wspierać zarówno rodzimych drobnych producentów, jak i prozdrowotne trendy w zachowaniach konsumentów, którzy coraz częściej odchodzą od produktów masowych.
Żywność ekologiczna najszybciej rosnącym segmentem
Wartość krajowego rynku żywności ekologicznej w tym roku może przekroczyć miliard złotych. To najszybciej rosnąca gałąź żywności sprzedawanej w sklepach – wzrost szacuje się na ok. 20 proc. rocznie. Coraz częściej produkty bio można kupić w dyskontach i supermarketach, co zwiększa dostępność do zdrowej żywności także w mniejszych miastach. Przy zakupie warto się kierować nie tylko krajem pochodzenia, lecz także oznaczeniem w kształcie zielonego listka, czyli oficjalnym logo ekologicznej żywności – radzą eksperci.
Przełom ws. unijnych przepisów dotyczących ekożywności
Po niemal trzech latach negocjacji państwa członkowskie i Parlament Europejski porozumiały się w sprawie nowych unijnych regulacji dotyczących produkcji i oznakowania żywności ekologicznej.
Szybko rośnie światowy rynek żywności ekologicznej
O 355 proc. wzrosła wartość światowego rynku ekologicznego w latach 2000-2015. Najwięcej żywności eko sprzedaje się w Stanach Zjednoczonych - wynika z najnowszego raportu dot. produkcji ekologicznej.
Wartość rynku żywności ekologicznej w przyszłym roku może przekroczyć 1 mld zł
Organiczne produkty żywnościowe ze znakiem eko coraz popularniejsze wśród Polaków. W ostatnich latach rynek takich wyrobów zwiększa się każdego roku o kilkanaście proc. i za kilkanaście miesięcy jego wartość po raz pierwszy może przekroczyć 1 mld zł. Korzystają z tego wytwórcy żywności niemającej co prawda certyfikatów, ale pochodzącej ze sprawdzonego i zaufanego źródła. Za ich wysoką jakość odpowiadają poszczególni rolnicy podpisani z imienia i nazwiska.
Targi Natura Food
Od 7 do 9 października w Łodzi odbywały się IX Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Naturalnej Natura Food. W tym roku uczestniczyło w nich ok. 350 wystawców z Polski i zagranicy (m.in. z Ukrainy, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Czech, Litwy, Grecji i Szwecji), którzy zaprezentowali ofertę produktów ekologicznych, m.in. przetworów z owoców i warzyw, soków, a także słodyczy.
Rolnictwo ekologiczne w odwrocie?
Ubywa wytwórców ekożywności, kurczy się też powierzchnia upraw potrzebnych do jej produkcji - pisze "Dziennik Gazeta Prawna".