żywność ekologiczna
Polski rynek ekożywności
Zwiększa się wartość polskiego rynku żywności ekologicznej, przybywa punktów sprzedaży oraz przetwórców. W czasie pandemii eksplodował sektor e- commerce.
Pestycydy i ta cała chemia
Bezpieczeństwo żywności utarło się łączyć z pestycydami i szeroko pojętą chemią – a tej według wielu źródeł w owocach i warzywach jest pełno (w porównaniu do tego, co było kiedyś). I to na tyle, by jednocześnie doradzać rezygnację z ich spożywania, a przynajmniej z tych pochodzących z upraw konwencjonalnych. Żadne z tych stwierdzeń nie ma podstaw naukowych, choć ich wszechobecność spowodowała, że zaczęliśmy w nie wierzyć. Jakie są zatem fakty?
Nowe standardy w produkcji żywności
Komisja Europejska opublikowała 20 maja 2020 roku Strategię "od pola do stołu" na rzecz sprawiedliwego, zdrowego i przyjaznego dla środowiska systemu żywnościowego (F2F). Dokument jest kluczowym elementem europejskiego porozumienia w sprawie ochrony środowiska (European Green Deal). Celem strategii jest całościowa zmiana podejścia do produkcji żywności, a także wyznaczenie w tym zakresie światowego standardu.
Czym według Polaków jest eko-konsumpcja?
Z najnowszego raportu agencji badawczej IMAS „Żywność ekologiczna w Polsce 2019”* wynika, że żywność ta posiada sporą grupę konsumentów (27% deklaruje, że kupuje ją przynajmniej raz w tygodniu), jednak nadal pojęcie to jest rozumiane bardzo niejednoznacznie.
Żywność ekologiczna w szkołach w Tarnogrodzie
Rolnicy ekologiczni odwiedzają kolejne województwa, by propagować rolnictwo ekologiczne, informować o nim, dzielić się wyprodukowaną żywnością, zbierać opinie konsumentów, ale i edukować najmłodsze pokolenia.
„Ekościema”, czyli uważajmy na produkty i usługi „bio”
Za produktem "eko" czy "bio" nie zawsze kryje się produkt przyjazny dla środowiska. O tym, czym jest zjawisko zwane "greenwashingiem", jak je rozpoznać i się go wystrzegać, opowiada dr Agata Rudnicka z Uniwersytetu Łódzkiego.
NIK: rolnictwo ekologiczne to niewykorzystywana szansa Polski
Polska ma potencjał, by stać się dużym graczem na rynku żywności ekologicznej. Tak się jednak nie dzieje, a produkty wytworzone w naszym kraju wykorzystywane są z zyskiem głównie przez zagraniczne firmy. Jak to zmienić? NIK przygotowuje na ten temat raport i zaprasza do współpracy zewnętrznych ekspertów.
BIOContracting w Nadarzynie
Od 18 do 20 maja w centrum targowo-kongresowym Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie odbyła się druga edycja Targów BIOContracting. Impreza była skierowana do producentów żywności ekologicznej, a także właścicieli sklepów, hurtowni czy restauracji zainteresowanych certyfikowanymi produktami. Organizatorzy targów podkreślali, że stawiają wyłącznie na produkty posiadające certyfikat ekologiczny.
Parlament Europejski za produkcją organiczną
Parlament Europejski 466 głosami "za", przy 124 głosach "przeciw" i 50 wstrzymujących się przyjął nowe rozwiązania dotyczące organicznej (ekologicznej) produkcji. Ma to zapewnić, między innymi, dostęp do unijnego rynku importowanych produktów tylko najwyższej jakości. Po zatwierdzeniu przez Komisję Europejską pakiet ten wejdzie w życie 1 stycznia 2021 roku.
Żywność ekologiczna: PE wzmacnia unijne przepisy
Nowe zasady zapewniające sprzedaż żywności ekologicznej najwyższej jakości w UE oraz wspomagające organiczną produkcję, przyjął w czwartek 19 kwietnia Parlament Europejski.