zdrowie
Jaki kształt ma zdrowie?
Stojąc przed sklepową półką lub straganem wybieramy do koszyka produkty, które ładnie wyglądają, apetycznie pachną, są nam potrzebne do przygotowania konkretnej potrawy lub kusi nas promocyjna cena. Warto jednak sięgać po lokalne owoce i warzywa, które oprócz smakowitego wyglądu, przyniosą także ukojenie naszym narządom oraz wpłyną na poprawę stanu zdrowia.
Owoce i warzywa na poprawę humoru
Jesień to szczególna pora roku, która potrafi zarówno urzekać feerią barw, jak i znacząco oddziaływać na samopoczucie, wprowadzając nas w stan obniżonego nastroju. Chcąc uchronić się od melancholii i jesienno-zimowej „depresji”, zaleca się włączenie do codziennej diety co najmniej 0,5 kg sezonowych warzyw i owoców.
Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
Dziś, po raz pierwszy, obchodzony jest Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności (ŚDBŻ). Zgromadzenie Ogólne Narodów Zjednoczonych w grudniu 2018 r. przyjęło rezolucję ustanawiającą to wydarzenie.
Owocowo-warzywne miksy na zdrowie
Na rozpoczynających się jutro targach Macfrut włoska grupa Brunelli pokaże swoją nową propozycję – „Detox”. Są to przygotowane do zmiksowania mieszanki owocowo-warzywne składające się z gatunków, które uważa się za pomocne w oczyszczaniu (cokolwiek by to miało znaczyć) organizmu ludzkiego ze szkodliwych substancji.
10 porcji warzyw i owoców dziennie najbardziej przedłuża życie
Najdłuższe życie zapewnia spożywanie dziennie 10 porcji warzyw i owoców; rocznie mogłoby to uchronić przed zgonem 7,8 mln ludzi na świecie – twierdzą badacze brytyjscy na łamach „International Journal of Epidemiology”.
Orzechy mogą hamować wzrost komórek nowotworowych
Naukowcy dowiedli, że orzechy mogą hamować wzrost komórek nowotworowych. To kolejny dowód na prozdrowotne działanie tej grupy produktów. Wyniki badania przeprowadzonego na Friedrich Schiller University Jena (Niemcy) opublikowano na łamach pisma "Molecular Carcinogenesis".
Opakowania żywności – zagrożeniem dla zdrowia? Fakty i mity
I międzynarodowa konferencja naukowa pod tym tytułem odbędzie się 15 listopada w Hotelu Radisson Blu Sobieski w Warszawie.
Zdrowie w superowocach
Narzędzia do oceny walorów zdrowotnych i sensorycznych tzw. superowoców - m.in. aronii i miechunki peruwiańskiej, opracowuje mgr inż. Magdalena Kupska – doktorantka Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej.
Superowoce, to występujące naturalnie, niezmodyfikowane przez człowieka owoce o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych i smakowo-zapachowych. To m.in. aronia, a także mniej znana miechunka peruwiańska – drobny pomarańczowy owoc o intensywnym smaku kiwi-truskawko-agresto
Zdrowe jedzenie w łódzkich szkołach
Łódzki magistrat chce w nowym roku przekonać uczniów do zastąpienia "śmieciowego jedzenia" owocami i warzywami. Urzędnicy, którzy już kontrolują asortyment szkolnych sklepików, będą zachęcać szkoły do prowadzenia edukacyjnych zajęć skierowanych nie tylko do uczniów, ale również ich rodziców.
FoodSniffer wywęszy niebezpieczne związki w jedzeniu
Wywęszy pleśń w piwie i produktach zbożowych, alergeny w mleku, pestycydy w winogronach i winie. Niewielkiej przystawce do smartfonu, nad którą pracują m.in. naukowcy z Krakowa, wystarczy kilka sekund, aby sprawdzić czy nasze jedzenie i picie są bezpieczne.