zdrowe odżywianie
Truskawki utrzymują mózg w dobrej formie
Związek przeciwutleniający zawarty w truskawkach – fisetyna – zapobiega spadkowi sprawności poznawczej i nasileniu procesów zapalnych w podeszłym wieku – wynika z badania opublikowanego w „Journals of Gerontology Series A”.
Ponad połowa produktów rolniczych jest wolna od pozostałości pestycydów
Europejskie badania produktów rolniczych wskazują, że blisko 44 proc. z nich zawiera śladowe ilości pestycydów, które jednak mieszczą się w granicach ściśle określonych norm europejskich. Choć konsumenci mają coraz większą świadomość na temat zdrowego jedzenia, to trudno im zweryfikować obecność szkodliwych związków. Powstał więc specjalny system, który pozwala sprawdzić jakość żywności.
Owocowo-warzywne miksy na zdrowie
Na rozpoczynających się jutro targach Macfrut włoska grupa Brunelli pokaże swoją nową propozycję – „Detox”. Są to przygotowane do zmiksowania mieszanki owocowo-warzywne składające się z gatunków, które uważa się za pomocne w oczyszczaniu (cokolwiek by to miało znaczyć) organizmu ludzkiego ze szkodliwych substancji.
10 porcji warzyw i owoców dziennie najbardziej przedłuża życie
Najdłuższe życie zapewnia spożywanie dziennie 10 porcji warzyw i owoców; rocznie mogłoby to uchronić przed zgonem 7,8 mln ludzi na świecie – twierdzą badacze brytyjscy na łamach „International Journal of Epidemiology”.
Orzechy mogą hamować wzrost komórek nowotworowych
Naukowcy dowiedli, że orzechy mogą hamować wzrost komórek nowotworowych. To kolejny dowód na prozdrowotne działanie tej grupy produktów. Wyniki badania przeprowadzonego na Friedrich Schiller University Jena (Niemcy) opublikowano na łamach pisma "Molecular Carcinogenesis".
Superżywność w natarciu
Polski rynek zdrowej żywności dynamicznie rośnie i według prognoz jego wartość może przekroczyć w tym roku 1 mld zł. Jednym z segmentów korzystających na tym trendzie jest superżywność, czyli produkty zawierające większe ilości składników odżywczych. Rosnące zainteresowanie tego typu produktami zachęca producentów żywności do wchodzenia w kolejne segmenty rynku.
Owoce i warzywa od pracodawcy
Coraz więcej pracodawców w ramach dodatkowych świadczeń promuje zdrowe odżywianie, zapewniając w biurach bezpłatne owoce i warzywa - pisze "Rzeczpospolita".
Zdrowe odżywianie chroni przed depresją?
Czy istnieją jakieś sposoby na zmniejszenie ryzyka wystąpienia depresji? Wyniki badań hiszpańskich naukowców sugerują, że istnieje związek między dietą, stylem życia oraz ryzykiem wystąpienia depresji.
Przybywa biokonsumentów
Zdrowe odżywanie nie jest chwilową modą, ale coraz silniejszym trendem – wynika z badania przeprowadzonego przez Ośrodek Ewaluacji. Polacy chcą jeść zdrowo i odpowiedzialnie, dlatego coraz częściej wybierają żywność nieprzetworzoną, bez konserwantów i chemicznych dodatków. W ten sposób chcą dbać o zdrowie swoje i bliskich. Ekologiczną żywność kupują nie tylko w supermarketach i osiedlowych sklepach, lecz także na lokalnych bazarkach.
Dieta bogata w warzywa, owoce i soki zmniejsza ryzyko raka
Osoby, które spożywają więcej warzyw, owoców, soków oraz produktów mlecznych, są znacznie mniej narażone na choroby nowotworowe - wykazały udostępnione PAP badania specjalistów Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Główna autorka badań prof. Lidia Wądołowska z Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego twierdzi, że tego rodzaju dieta nawet o 60 proc. zmniejsza ryzyko raka piersi u kobiet lub raka płuc u mężczyzn. Wskazują na to obserwacje przeprowadzono na grupie 217 osób, w tym 122 kobiet i 95 mężczyzn w wieku 23-80 lat.