Strona główna Tagi Zbiory

zbiory

Remanent końcowy

USDA opublikowała dane korygujące dotyczące zbiorów owoców na świecie w sezonie 2011/12. W stosunku do poprzednich szacunków nieznacznie zmniejszono zbiory chilijskie i argentyńskie.

Zbiory owoców będą lepsze niż w 2011

Zbiory owoców zapowiadają się w tym roku lepiej jak w ubiegłym. Ocenia się, że zostanie zebrane ok. 3,3 mln ton owoców, czyli o kilka procent więcej niż w 2011 r.

Zbiory owoców bez zmian, warzyw – mniej

Według najnowszych danych FAO z końca ubiegłego roku, w 2010 roku na świecie zebrano łącznie 698,5 mln ton owoców, podczas gdy dwa lata wcześniej było to 693,8 mln ton.

Sytuacja na rynku czarnej porzeczki

Produkcja porzeczek czarnych w 2011 roku została oszacowana przez GUS na poziomie 115 tys. t, to jest. znacznie niższym w porównaniu do 2010 roku, kiedy wynosiła 146 tys. t. W wyniku tego zainteresowanie ze strony zakładów przetwórczych surowcem w tym roku było wysokie, co widać było po znacznym wzroście cen porzeczek w skupie.

Zbiory owoców – prawie 3 mln ton

W drugiej połowie grudnia 2011 roku GUS opublikował "Wynikowy szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych", w którym przedstawił najbardziej aktualne dane dotyczące wielkości zbiorów owoców i warzyw w kraju w minionym już roku. Według nich, zbiory owoców  osiągnęły 2,9 mln t, czyli pozostały na poziomie niezmienionym w porównaniu do wrześniowego szacunku GUS.

Kombajn do zbioru warzyw liściowych

Samobieżny kombajn Ortomec SVC-5  wykorzystywany jest głównie do zbioru szpinaku, ale przy odpowiednio dużym zagęszczeniu roślin (ok. 60 szt./m2) można nim zbierać również sałaty i warzywa liściowe typu baby leaf.

Kombajnowy zbiór jabłek przemysłowych

28–30 września 2006 r. z inicjatywy Krajowej Unii Producentów Soków zorganizowany został wyjazd do Mnchpfiffel koło Querfurtu w Niemczech, poświęcony zwiedzaniu sadów przemysłowych oraz wizycie na wystawie maszyn dla sadownictwa IMIGO 2006. Uczestnikami wyjazdu byli głównie członkowie KUPS, zajmujący się produkcją koncentratów owocowych, a przewodnikiem — prof. dr hab. Eberhard Makosz prezes Towarzystwa Rozwoju Sadów Karłowych. Jak wynika z zebranych podczas wyjazdu informacji, prowadzenie sadów przemysłowych z drzewami na silnie rosnących podkładkach i mechanicznym zbiorem owoców nie jest łatwe i wymaga ogromnych inwestycji, zwłaszcza w pierwszych latach takiej działalności.

Jak zmechanizować zbiór i obróbkę porów?

Producentom zajmującym się uprawą porów wiele trudności nastręcza ich zbiór i przygotowanie do sprzedaży. Czynności te najczęściej wykonywane są ręcznie, co jest nie tylko czasochłonne, ale również uciążliwe dla pracowników, zwłaszcza wtedy, gdy pory zbierane są późną jesienią czy nawet zimą. Coraz powszechniejszym problemem jest również znalezienie chętnych do pracy. To wszystko skłania do poszukiwania maszyn przeznaczonych do zbioru i obróbki porów. Na taką inwestycję zdecydowali się m.in. Dorota i Marek Wiśniewscy (fot. 1), gospodarujący na południowo-wschodnim krańcu Polski.

Marchew na rynek warzyw świeżych. Nie wystarczy tylko wyprodukować

Propagowana przez duże sieci super i hipermarketów sprzedaż gotowych do spożycia warzyw wymusza na producentach inwestowanie w technologie umożliwiające właściwe przygotowanie towaru do sprzedaży. Na zachodnim rynku mycie i polerowanie marchwi jest już standardem, ale tam całą obróbką zajmują się często duże pakownie czy organizacje producenckie, a zadaniem producenta jest tylko dostarczenie do nich surowca wysokiej jakości. W Polsce, przy braku takich jednostek, obowiązek ten spada na producentów. Jako jeden z pierwszych w maszyny do takiego przygotowania marchwi zainwestował Krzysztof Tomaszewski (fot. 1) z Radunicy koło Pruszcza Gdańskiego, prowadzący gospodarstwo wraz z córką Luizą i zięciem Krzysztofem Kajrysem.

Zmiany w cięciu i nawożeniu (cz. II) – zbiór i przechowywanie

W pierwszej części relacji (HO 12/2006) przedstawione zostały zmiany związane z cięciem i nawożeniem, wprowadzone w gospodarstwie Ryszarda Słabego, jego syna Michała i zięcia Pawła Baryły z Białej Rządowej koło Wielunia w celu zwiększenia wydajności produkcji owoców przy zachowaniu ich wysokiej jakości. Poniżej przedstawiam informacje o tym, jak zbiera się, przechowuje i sprzedaje owoce w tym gospodarstwie.