winogrona
Zbiory winogron w UE
Kryzys spowodowany COVID-19 rzuca cień na entuzjazm plantatorów winorośli wynikający z dobrych wskaźników zbiorów.
Ceny warzyw i owoców na rynku hurtowym
Rynek w okresie poświątecznym przeżywa okres chwilowych niedoborów. Dotyczy to szczególnie importowanych warzyw spod osłon. Odbija się to niestabilnymi i czasem wyższymi cenami. Stabilna jest natomiast sytuacja podażowa na rynku krajowych owoców i warzyw.
Nie jakość, a susza kształtuje cenę
Rynek hurtowy owoców i warzyw odczuwa skutki suszy. Jakość tych produktów jest niższa od oczekiwanej, a ich ceny – nadal wysokie.
Owocowy rynek hurtowy
Wzrasta podaż krajowych śliwek i moreli, a malin ulega sporym wahaniom. Ceny czereśni nadal są wysokie, borówki wysokiej w miarę stabilne, a włoskich winogron – notują spadki.
Ważne informacje dla producentów wina
15 stycznia 2019 r. upływa termin składania w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa deklaracji dotyczących rynku wina.
W Chinach straty nie tylko w jabłkach
Jak już wiadomo w branży od wiosny, Chiny poniosły poważne straty w jabłoniach wskutek przymrozków – teraz ocenia się, że sięgają one około 25% całkowitej produkcji i kraj ten zebrał w bieżącym roku „tylko” 31 mln ton tych owoców. Umyka za to rozmiar strat poniesionych w chińskich winnicach.
Chiny liderem produkcji i spożycia winogron
W 2017 roku Chiny wyprodukowały 11,2 mln ton winogron. To prwie połowa produkcji światowej. Nie miały przy tym kłopotów ze spożyciem - nawet trochę im zabrakło...
Mołdawskie winogrona na naszych stołach
W połowie listopada Polskę odwiedziła grupa dziesięciu mołdawskich sadowników zajmujących się produkcją stołowych odmian winorośli. Spotkali się w formule B2B z około dwudziestką polskich handlowców zainteresowanych zakupami tego asortymentu.
Tej jesieni można wzmacniać wina
W związku z uzasadnionymi informacjami o złych warunkach pogodowych do uprawy winorośli w Polsce na podstawie art. 38 ust. 1 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina minister rolnictwa rozporządzeniem z 21 września zezwolił na zwiększanie o 3% naturalnej objętościowej zawartości alkoholu.
Zezwolenie na zwiększenie naturalnej objętościowej zawartości alkoholu w winach
W związku z informacjami o złych warunkach pogodowych do uprawy winorośli w Polsce, minister rolnictwa zezwolił na zwiększanie o 3% naturalnej objętościowej zawartości alkoholu świeżych winogron, moszczu winogronowego, moszczu winogronowego w trakcie fermentacji, młodego wina w trakcie fermentacji oraz wina uzyskanego z odmian winorośli zgodnie z art. 81 rozporządzenia nr 1308/2013, uzyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium Polski.