winiarze
W Polsce jest już ponad 200 winnic
Jeszcze dekadę temu w Polsce działało 26 producentów wina. Obecnie jest ich już ponad 200, łączna powierzchnia upraw przekroczyła 330 hektarów, a produkcja wina – 5,2 tys. hektolitrów.
Deklaracje od producentów wina – do 31 sierpnia
KOWR przypomina, że producenci i przedsiębiorcy wyrabiający wino z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terenie Polski, wpisani do ewidencji Ośrodka, są zobowiązani do złożenia deklaracji w nieprzekraczalnym terminie do 31 sierpnia.
Ważny termin dla producentów wina
15 lipca upływa termin składania w KOWR wniosków o wpis do ewidencji producentów i przedsiębiorców wyrabiających wino.
Najlepsze niemieckie winnice na interaktywnej mapie
Verband Deutscher Prädikatsweingüter (VDP), stowarzyszenie grupujące około 200 czołowych niemieckich winiarzy, przygotowało dla swoich klientów interaktywną mapę, na której rolnicy pokazują, gdzie rosną winogrona, z których powstają ich najlepsze wina.
Producenci wina – deklaracje do 15 stycznia
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przypomina producentom wina, że 15 stycznia upływa termin złożenia przez nich rocznych deklaracji.
Enologia coraz lepiej znana Polakom
Enologia, czyli szeroko pojęta nauka o winie, jest coraz lepiej znana Polakom – mówi enolog z Uniwersytetu Jagiellońskiego Adam Kiszka. Dodaje też, że musimy stworzyć własną tradycję winiarską, jeśli chcemy, by polskie wina stały się popularniejsze w świecie.
W ministerstwie rolnictwa o rynku wina
Minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel spotkał się w poniedziałek z przedstawicielami sektora produkcji wyrobów winiarskich.
Enolog: polskie wina są coraz lepsze
Jeszcze do niedawna nikt nie słyszał o polskim winie. Sukcesem jest, że je produkujemy i że są coraz lepsze – powiedział enolog z Uniwersytetu Jagiellońskiego Adam Kiszka.
„Historycznie słaby rok” europejskich winiarzy
Według Międzynarodowej Organizacji Winorośli i Wina (OIV) rok 2017 będzie najgorszym od 56 lat jeśli chodzi o ilość wyprodukowanego trunku - OIV nazywa ten rok "historycznie słabym". Przez wiosenne mrozy i fale upałów w lecie według pierwszych szacunków światowa produkcja spadnie o 8 procent do 246,7 mln hektolitrów.
Zezwolenie na zwiększenie naturalnej objętościowej zawartości alkoholu w winach
W związku z informacjami o złych warunkach pogodowych do uprawy winorośli w Polsce, minister rolnictwa zezwolił na zwiększanie o 3% naturalnej objętościowej zawartości alkoholu świeżych winogron, moszczu winogronowego, moszczu winogronowego w trakcie fermentacji, młodego wina w trakcie fermentacji oraz wina uzyskanego z odmian winorośli zgodnie z art. 81 rozporządzenia nr 1308/2013, uzyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium Polski.