Strona główna Tagi Warzywa szklarniowe

warzywa szklarniowe

Gdzie Rosjanie produkują warzywa

Warzywa spod szkła stanowią około jednego procenta zbiorów rosyjskich warzyw. Takie wyniki badań opublikował Global Reach Consulting.

Odległy cel

Według wiceprzewodniczącego kazachskiej asocjacji „Szklarniowe Technologie” Kairama Dosbanowa Kazachstan potrzebuje 9 tys. hektarów upraw szklarniowych, by zapewnić każdemu mieszkańcowi kraju codzienną porcję 100 gramów sałatki z pomidorów i ogórków.

Nawożenie warzyw w Błoniu i w Długim

Producenci warzyw coraz częściej poszukują specjalistycznych nawozów, które pozwalają nie tylko zwiększyć efektywność i wydajność produkcji, ale wpływają również na inne ważne cechy, np. zawartość azotanów w korzeniach marchwi czy wczesność wybarwiania się owoców papryki.

Nielegalne kombinaty

W 1990 roku produkcja warzyw spod szkła wynosiła w Rosji 764 tys. ton, a obecnie tylko 585 tys. ton. Wystarcza to na pokrycie około 37% krajowych potrzeb.