Strona główna Tagi Warzywa szklarniowe

warzywa szklarniowe

Rośnie import ziemniaków

Wysokie ceny krajowych ziemniaków i ich nienajlepsza jakość spowodowały, ze opłacalny stał się import ziemniaków z Europy Zachodniej. Znacznie wcześniej niż rok temu pojawiły się także młode cypryjskie ziemniaki. Odwrotnie ma się sprawa z cebulą i marchwią. Import jest nieopłacalny bowiem krajowego towaru nie brakuje.

Mniej ogórków we Francji

W bieżącym roku we Francji zebrane zostanie o 4% mniej ogórków niż w minionym roku. Wstępnie oszacowano tegoroczną produkcję na 119,5 tys. ton, a warzywa te uprawiane były we Francji na łącznym obszarze 550,0 ha (o 3% mniejszym niż przed rokiem).

Kosmiczne warzywa

Holenderscy uczeni udowodnili możliwość produkcji roślin na marsjańskiej glebie. W tym celu użyto próbek gleb z Ziemi o cechach zbliżonych do marsjańskiej oraz z samego Marsa oraz z Księżyca - z próbek otrzymanych z NASA.

VI Małopolskie Święto Warzyw…

… odbywa się 1 września na terenie lotniska Aeroklubu Krakowskiego w Pobiedniku Wielkim. Święto potrwa do 24.00, jednak zainteresowani ofertą produktów wykorzystywanych w uprawie warzyw, prezentowaną przez polskie i zagraniczne firmy związane z branżą rolniczą mają czas tylko do 18.00.

Eksport ukraińskich warzyw wzrósł o 53%

W ciągu 5 miesięcy tego roku eksport warzyw z Ukrainy wzrósł o 53% w porównaniu z rokiem ubiegłym. W tym okresie Ukraina wysłała na zagraniczne rynki w sumie 134 000 ton warzyw.

Polacy chętnie jedzą pomidory i ogórki

Statystyczny Polak w tym roku zje ponad 100 kg warzyw i ich przetworów, czyli trochę mniej niż w poprzednich latach. Najchętniej sięgamy po pomidory i ogórki - poinformowała Irena Strojewska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

W 6-metrowej szklarni

W roku 2011 Sylwia i Łukasz Budytowie – producenci  pomidorów szklarniowych z Piotrowic w rejonie Otwocka  – rozpoczęli produkcję w nowej szklarni o powierzchni 5 ha i wysokości ściany bocznej 6 m (fot. 1). Obiekt wybudowano z zastosowaniem rozwiązań zgodnych  z najnowszymi trendami technologicznymi.

Prezentacja nowej odmiany

11 maja w gospodarstwie ogrodniczym Marii i Romana Pietroniów w Leszczynie koło Trzciany odbył się „Dzień ogórka” zorganizowany przez firmy De Ruiter (należącej do koncernu Monsanto) oraz  Grodan i Hortus. Podczas spotkania zademonstrowano nową odmianę ogórka półdługiego DR8986CB, który będzie wprowadzony do sprzedaży w przyszłym roku.

Precyzja i kontrola

W czasach kiedy uzyskiwanie satysfakcjonujących wyników ekonomicznych z uprawy warzyw szklarniowych staje się coraz trudniejsze, m.in. ze względu na rosnące koszty produkcji, które nie przekładają się na wzrost cen sprzedawanych warzyw, producenci skupiają się na wszelkich działaniach mogących przynieść wymierne efekty finansowe.

Konsumpcja warzyw w Polsce w latach 2002-2011

Zmiany w strukturze konsumowanych warzyw dowodzą, że wzrosło znaczenie tzw. warzyw pozostałych (papryki, cukinii, sałaty, cykorii, endywii, szpinaku, szparaga, pora, fasoli szparagowej, nowalijek, karczochów). Warto mieć to na uwadze planując uprawy na nadchodzący sezon.