warzywa polowe
Małopolskie Święto Warzyw w Pobiedniku Wielkim
Na lotnisku Aeroklubu Krakowskiego w Pobiedniku Wielkim koło Krakowa w niedzielę 7 września odbyła się 7. edycja Małopolskiego Święta Warzyw − imprezy organizowanej przez władze gminy Igołomia − Wawrzeńczyce.
Promocja hiszpańskiego czosnku
Jak poinformował hiszpański minister rolnictwa, w bieżącym roku o 10% wzrośnie powierzchnia upraw czosnku w Hiszpanii. W sumie w roku 2014 uprawy oszacowano na łączną powierzchnię 20,78 tys. ha.
Metody uprawy szalotki
Szalotka jest cebulą powszechnie uprawianą w różnych strefach klimatycznych. W wielu krajach Dalekiego Wschodu i Afryki zajmuje wiodącą pozycję wśród warzyw cebulowych. W porównaniu z cebulą zwyczajną ma krótszy okres wegetacji, lepiej się przechowuje, ale wytwarza mniejsze główki (zwykle o średnicy 40–50 mm). Jednak na wielkość cebul szalotki można wpływać przez dobór odmiany, a także metody i warunków uprawy.
Nowości z seminarium warzywnego
Okres zimowy obfitował w cykl spotkań dla plantatorów warzyw gruntowych organizowanych przez firmy nasienne, chemiczne oraz dystrybutorów środków do produkcji ogrodniczej. Jedno z takich odbyło się z inicjatywy firmy Lidia Horti-Logistic z Opatówka oraz Monsanto Polska przy współudziale przedsiębiorstw Intermag i BASF w Stawiszynie koło Kalisza.
W kwietniu decyzja prokuratury w sprawie tzw. afery ogórkowej
W kwietniu zapadnie decyzja, czy wznowione będzie śledztwo związane z tzw. aferą ogórkową. Doniesienia o możliwości popełnienia przestępstwa przez Agencję Rynku Rolnego złożyli do prokuratury rolnicy, którzy nie dostali odszkodowań po epidemii E. coli.
Import czosnku w UE
W okresie od początku stycznia do końca września minionego roku kraje UE-28 zaimportowały w sumie 28,7 tys. ton czosnku świeżego z Chin i prawie 12,0 tys. ton z Argentyny.
Seminarium warzywne
Firmy Lidia Horti-Logistic z Opatówka oraz Monsanto Polska przy współudziale przedsiębiorstw Intermag i BASF zorganizowały 16 grudnia w Stawiszynie koło Kalisza spotkanie dla producentów warzyw gruntowych.
Obieraczka do warzyw
Na polskim rynku obserwuje się wzrost zainteresowania warzywami wstępnie przygotowanymi do spożycia. Ponadto coraz chętniej kupujemy wszelkiego typu surówki, sałatki a do ich przygotowania wymagane jest m.in. dokładne oczyszczenie i obranie np. buraka ćwikłowego, marchwi, selera, czy ziemniaków. Obrane ziemniaki, warzywa są dobrą propozycją dla miejsc żywienia zbiorowego, np. restauracji.
Ekologiczny folwark
Folwark Wąsowo to położone wśród wielkopolskich lasów i pól poniemieckie gospodarstwo, zaliczane w latach 20. i 30. ub.w. do najnowocześniejszych w Europie. Dziś lata świetności ma już za sobą, ale działalność obecnych właścicieli, którzy prowadzą tu m.in. ekologiczną produkcję warzyw pokazuje, jak duży potencjał ciągle w nim tkwi.
Holenderskie dni Otwarte Clausa
Podczas Dni otwartych firmy Clause, które odbywały się w północnej części Holandii w miejscowości Dirkshorn, można było przyjrzeć się odmianom wielu gatunków warzyw, polecanym do uprawy także w Polsce.