Strona główna Tagi Warzywa polowe

warzywa polowe

Poznaj jakość Bejo…

... pod takim hasłem 26-25 sierpnia odbyły się Dni Otwarte holenderskiej firmy hodowlano-nasiennej Bejo Zaden Poland. Tegoroczna edycja realizowana po raz pierwszy w cyklu co dwa lata przyniosła wiele nowości, zarówno w asortymencie gatunków, odmian, jak i technologii uszlachetniania nasion.

Koniunktura w przemyśle przetwórczym

„Spotkanie z przemysłem przetwórczym” zorganizowane w Chlewiskach (woj. mazowieckie) 9 lutego przez Monsanto Polska wraz z firmami: Agrowiec, BASF, Gospodarstwo Ogrodnicze T. Mularski, Grupa Producentów Rozsad Krasoń oraz Yara Poland, było sposobnością zdobycia wiedzy z różnych zakresów produkcji warzyw dla przetwórstwa. Duże zainteresowanie wzbudziła prelekcja dotycząca trendów w tym segmencie produkcji.

Z III Ogólnopolskiej Konferencji „Warzywa Polowe”

Ciekawa tematyka III Ogólnopolskiej Konferencji Warzywa Polowe zorganizowanej 12 lutego przez firmę Bayer przywiodła na spotkanie do Ożarowa Mazowieckiego ponad 250 plantatorów warzyw i przedstawicieli firm branżowych.

Zbiory warzyw gruntowych

Według danych wynikowych podanych przez GUS, tegoroczna powierzchnia uprawy warzyw gruntowych była zbliżona do areału ich uprawy w 2014 r. Do oszacowania zbiorów warzyw gruntowych wzięto pod uwagę wszystkie plantacje oraz uprawy w ogrodach przydomowych, jednak z powodu suszy, jaka wystąpiła pod koniec wegetacji, z części plantacji zbiorów nie dokonano.

Dobre kalafiory dla przetwórstwa

W miejscowości Dobre Wieś k. Radziejowa na Kujawach firma HM. Clause w ubiegły piatek - 9 października - zaprezentowała bogatą kolekcję odmian kalafiorów i innych warzyw dedykowanych dla przetwórstwa. Dobrą jakość prezentowanych warzyw zapewniło nawadnianie plantacji.
 

Orły Syngenty

Centralny dzień otwarty działu warzyw firmy Syngenta, który odbył się 20 września w miejscowości Orły (gmina Ożarów Mazowiecki) był okazją do obejrzenia w jednym miejscu ponad 150 odmian warzyw gruntowych. Znalazło się wśród nich wiele nowości i odmian dopiero testowanych w naszym kraju, które można było porównać ze sprawdzonymi już przez polskich producentów kreacjami.

Ekologiczne spotkanie w Woli Skromowskiej

Firma Bejo Zaden zorganizowała 18 września spotkanie w gospodarstwie ekologicznym Urszuli i Piotra Osików w Woli Skromowskiej (woj. lubelskie). Osikowie zajmują się polową uprawą warzyw.

W Warzywniczym Centrum Badawczym w Bedlnie

10 i 11 września odbyły się Dni Otwarte w Warzywniczym Centrum Badawczym firmy Bayer CropScience (BCS), które zlokalizowane jest w gospodarstwie Eleonory Kapusty w Bedlnie k. Kutna (w woj. łódzkim).

Technologia uprawy marchwi na najwcześniejszy zbiór (cz. 2)

Zastosowanie odpowiedniej agrotechniki oraz uprawa plennych odmian marchwi pozwala uzyskać wysokie plony także już w maju i czerwcu.

Szkolenie produktowe w Środzie Wielkopolskiej

13 stycznia br. firmy Agromix, Awimex oraz Hazera Poland zorganizowały w Środzie Wielkopolskiej szkolenie produktowe, w którym uczestniczyło prawie 100 producentów warzyw – przede wszystkim kapusty, marchwi i cebuli.