warzywa polowe
Przygotowanie pora na świeży rynek
Przygotowanie pora do sprzedaży jest bardzo pracochłonne, ale są już na rynku maszyny pozwalające zmechanizować tę czynność. Odwiedziliśmy gospodarstwo Roberta Wójcika w miejscowości Bramki koło Błonia (Mazowieckie), który zajmuje się produkcją pora na rynek warzyw świeżych i dysponuje maszyną przeznaczoną do czyszczenia oraz przycinania korzeni i liści tego warzywa w celu przygotowania go do sprzedaży.
Skorygowane przewidywania zbioru warzyw
Wobec wcześniejszych szacunków znacznie zostały skorygowane przewidywania co do wielkości tegorocznych zbiorów warzyw gruntowych w kraju. Według aktualnych ocen wyniosły one 4,8 mln t i były dużo wyższe w porównaniu z rokiem poprzednim.
Madrycka konferencja brokułowa
19 października br. odbyła się trzecia konferencja brokułowa zorganizowana przez firmę Sakata Vegetables Europe w stolicy Hiszpanii – Madrycie przy okazji odbywających się tam targów Fruit Atraction. Na zaproszenie Sakata Vegetables Europe na konferencji znalazła się reprezentacja producentów, przedstawicieli zakładów przetwórczych oraz mediów.
Maszyna do obierania cebuli
Ze względu na dużą pracochłonność coraz częściej ręczne obieranie cebuli jest zastępowane maszynowym.
Cebulowe pola w Kościelcu
Koniec sierpnia to okres, w którym wiele firm nasiennych zaprasza producentów cebuli na polowe pokazy swoich odmian. Jedno z takich spotkań odbyło się 20 sierpnia br. w gospodarstwie Romana Wacha w miejscowości Kościelec koło Inowrocławia. Jego organizatorem była firma Monsanto oferująca nasiona marki Seminis.
O chorobach warzyw polowych – instytutowy dzień otwarty
Na terenie Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach 21 lipca zorganizowano Dzień Otwartych Drzwi.
W kolekcji odmian warzyw
21 sierpnia w miejscowości Moszna koło Nałęczowa w gospodarstwie Renaty i Henryka Zająców zorganizowano Dni Otwarte, na których prezentowano kolekcję odmian warzyw marki Seminis, należącej do koncernu Monsanto.
Produkcja warzyw w Polsce. Stan obecny i perspektywy
Warzywa odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka, ponieważ dostarczają m. in. składników mineralnych, witamin, antyoksydantów, fitosteroli oraz błonnika. Na liście spożywanych produktów roślinnych zajmują 3. miejsce — po ziemniakach i produktach zbożowych. Według badań GUS, w Polsce w przeliczeniu na jednego mieszkańca roczne spożycie wynosi mniej więcej 110 kg warzyw i ich przetworów, największy udział mają w nim kapusta, marchew, cebula, pomidory i ogórki.
Rzodkiewka na pokaz. Od czego zależy kształt zgrubień?
Marzeniem producentów rzodkiewki jest uzyskanie regularnie kulistych zgrubień tego warzywa, z cienkim korzonkiem palowym. W praktyce często jednak u rzodkiewki występują różne zaburzenia kształtu, np. tak zwane mysie ogonki, na które niechętnym okiem patrzą polscy konsumenci. Mniej uwagi przywiązuje się do wyglądu rzadziej uprawianych u nas odmian paluszkowych, a wbrew pozorom, to one na ogół bardziej odbiegają od normy. Wygląd zgrubień jest zawsze związany z warunkami uprawy, bo choć ich kształt i wielkość są cechami odmianowymi, to przy niekorzystnych warunkach glebowych ulegają one pewnym zniekształceniom. Różne odmiany w mniejszym lub większym stopniu są tolerancyjne wobec czynników stresowych, a pogoda w czasie produkcji bywa nieprzewidywalna.
Uprawy w tunelach i pod płaskimi osłonami
Uprawa warzyw w tunelach i pod płaskimi osłonami ma na celu uzyskanie wysokiego wczesnego plonu dobrej jakości. W praktyce warzywniczej najpopularniejszymi płaskimi osłonami są folia perforowana oraz włóknina, najczęściej wykorzystywane we wczesnowiosennej uprawie warzyw znoszących niską temperaturę — wczesnej kapusty głowiastej, kalafiora i brokułu, rzodkiewki, rzodkwi, marchwi, sałaty, kopru oraz w początkowym okresie wzrostu warzyw ciepłolubnych — ogórka, pomidora, papryki, melona i kawona. Na mniejszą skalę osłony płaskie są używane do przykrywania na zimę warzyw przeznaczonych na zbiór wiosenny — sałaty, porów, pietruszki naciowej i korzeniowej, rabarbaru i szparagów. Warzywa uprawiane pod osłonami są narażone na uszkodzenia przez wiele szkodników. Aby zapobiec stratom, należy przestrzegać kilku zasad, które omówiono poniżej.