warzywa korzeniowe
Warzywa przedsezonowo u „Mączki”
21 listopada koncern Bayer CropScience (właściciel marki Nunhems) przy współudziale spółki Luty Jacek (dystrybutor nasion i rozsady warzyw) zorganizował spotkanie w małopolskim zagłębiu warzyw w hurtowni owoców i warzyw „Mączka” w Stręgoborzycach k. Krakowa.
Warzywa dla sieci
Współpraca plantatorów z sieciami supermarketów może się dobrze układać, pod warunkiem zapewnienia atrakcyjnego asortymentu warzyw, przez jak najdłuższy okres, oraz odpowiedniego wyposażenia gospodarstwa, pozwalającego na sprawną realizację zamówień.
Susza wpływa na ceny warzyw gruntowych
Susza wpływa na ceny warzyw gruntowych, w II dekadzie lipca są one wyższe w porównaniu z cenami sprzed roku - poinformowała we wtorek rzecznik rynku hurtowego w Broniszach Małgorzata Skoczewska.
Technologia uprawy marchwi na najwcześniejszy zbiór (cz. 2)
Zastosowanie odpowiedniej agrotechniki oraz uprawa plennych odmian marchwi pozwala uzyskać wysokie plony także już w maju i czerwcu.
Co poraża korzeń?
Pochmurne dni, wysoka wilgotność powietrza i długo utrzymująca się rosa na naci to czynniki sprzyjające infekcji i rozwojowi patogenów grzybowych oraz bakterii chorobotwórczych. Ponadto nieprawidłowy płodozmian, niedostateczne wyczyszczenie pola po uprawkach pożniwnych, błędy w nawożeniu również są powodem wystąpienia chorób naci i korzeni w dużym nasileniu.
Sposób na lśniące korzenie
Dobra jakość oferowanego towaru to klucz do znalezienia stałych odbiorców i utrzymania się na rynku. Jednym z elementów tworzących tę jakość jest odpowiednie przygotowanie warzyw do sprzedaży – oczyszczenie, kalibracja i pakowanie.
Profesjonaliści w produkcji marchwi
W Goczałkowicach-Zdroju, które od południowego wschodu otaczają pasma Beskidu a od północy rozległe Lasy Pszczyńskie i faliste płaskowyże; miejscowości, która jako jedna z dwóch w województwie śląskim ma status uzdrowiska, produkcja warzyw na dużą skalę prowadzona jest w gospodarstwach rodziny Dzidów, w tym Łukasza i Stanisława. Ich działalność skupiona jest głównie na produkcji marchwi.
Dzień Polowy Hazera
5 października na polach Małgorzaty i Adama Obiegałków oraz Jolanty i Radosława Staszaków w miejscowości Trzebisławki (gmina Środa Wlkp.) odbył się Dzień Polowy, którego organizatorami były firmy Hazera, Agromix i Awimex. Dla licznie przybyłych na spotkanie wielkopolskich producentów warzyw przygotowano pokazy poletek odmianowych, prezentację oferty handlowej współorganizatorów spotkania oraz doradztwo agrotechniczne.
O marchwi na spotkaniu Bejo Zaden
20 sierpnia w Jegłowniku k. Elbląga firma Bejo Zaden Poland zorganizowała spotkanie dla producentów marchwi, podczas którego przekazano wiele informacji z zakresu produkcji tego gatunku.
Nadwiślański potentat
Zbiór warzyw bez odpowiedniego sprzętu jest bardzo pracochłonny. Przy rozdrobnionym areale, ze względów ekonomicznych, producenci decydują się na mniej zmechanizowany, ręczny zbiór. Tymczasem nowoczesne przetwórstwo żywności oczekuje wysokiej jakości wytworzonych surowców. Mechanizacja upraw warzyw wymaga wielu specjalistycznych maszyn, które umożliwią optymalizację produkcji.