Strona główna Tagi Warzywa kapustne

warzywa kapustne

Warzywa kapustne – odmiany, nawożenie, osłony

W gospodarstwie Andrzeja Rodaka, w miejscowości Pobiednik Wielki k. Krakowa, odbyło się 20 maja spotkanie zorganizowane przez firmy Syngenta® Poland, Yara Poland, Agrimpex oraz Kohidrex, podczas którego przedstawiono kilka nowości na nadchodzący sezon z oferty organizatorów.

Brokuły, kalafiory, kapusta pekińska i brukselska pod ochroną

Opłacalność produkcji gatunków małoobszarowych bywa w niektórych przypadkach bardzo wątpliwa. Dla większości liczba zarejestrowanych środków ochrony roślin jest niewystarczająca, aby racjonalnie, zgodnie z zasadami dobrej praktyki zwalczać choroby i szkodniki na nich bytujące.

Warzywa kapustne w centrum uwagi (cz. II)

W poprzedniej części artykułu (HO 12/2006) zawarte są informacje m.in. na temat produkcji warzyw kapustnych w Polsce, Rosji i na Ukrainie oraz dotyczące obserwowanych w Europie trendów w produkcji warzyw. Druga część poświęcona jest głównie zagadnieniom związanym z ochroną i uprawą kapusty, jakie omawiano podczas międzynarodowej konferencji zorganizowanej 2–5 października 2006 r. we Wrocławiu, Sokolnikach i Kaliszu przez firmę Nickerson Zwaan.

Czynniki wpływające na przechowywanie kapusty pekińskiej

W Polsce kapustę pekińską uprawia się od wiosny do jesieni, ale najkorzystniejsze warunki termiczne dla jej wzrostu i rozwoju panują w czasie produkcji na zbiór jesienny. Właśnie w tym okresie otrzymuje się najwyższy i najlepszej jakości plon, którego znaczną część przeznacza się do przechowania.