warzywa kapustne
Holenderskie Dni Otwarte Sakaty
Przybyłym na Dni Otwarte firmy Sakata producentom warzyw informacje o odmianach przekazywali specjaliści od poszczególnych gatunków.
Holenderskie Dni Otwarte Syngenty
W dniach od 24 do 27 września odbywają się Dni Otwarte firmy nasiennej Syngenta. Trzeciego dnia trwania imperezy do Andijk przybyło wielu producentów warzyw z różnych stron świata.
Warzywne Międzynarodowe Dni Otwarte
W dniach 24-27 września trzy firmy nasienne: Nickerson-Zwaan, Vilmorin i Clause organizują Międzynarodowe Dni Otwarte.
Manewry brokułowe
27 czerwca na polach w okolicy Inowrocławia firmy Bayer CropScience, Intermag oraz AgroBiznes Park zorganizowały szkolenie dla producentów brokułów.
Po gradobiciu – ochrona warzyw
Nawałnica, która w poniedziałek 10 czerwca przeszła nad podkrakowskimi miejscowościami, poczyniła wiele szkód na plantacjach warzyw. Niektórych gatunków, głównie z rodziny kapustowatych (fot. 1), nie da się uratować, ale o pozostałe warto powalczyć.
Innowacje z Berlina
Podczas targów Fruit Logistica w Berlinie tradycyjnie nagrodzono najbardziej nowatorskie produkty wprowadzone na rynek w ciągu ostatniego roku. Zwycięzcą w konkursie Innovation Award 2013, wyłonionym w tegorocznej edycji targów została holenderska firma Staay Food Group, nagrodzona za system uprawy City-Farming.
Odmianowe show na południu
Na lotnisku Aeroklubu Krakowskiego w Pobiedniku Wielkim 2 września odbyła się V edycja Małopolskiego Święta Warzyw − impreza organizowana przez władzę gminy Igołomia-Wawrzeńczyce. Region ten jest jednym z zagłębi warzywniczych w Polsce. Uprawy warzyw zajmują powierzchnię około 3000 ha.
Konsumpcja warzyw w Polsce w latach 2002-2011
Zmiany w strukturze konsumowanych warzyw dowodzą, że wzrosło znaczenie tzw. warzyw pozostałych (papryki, cukinii, sałaty, cykorii, endywii, szpinaku, szparaga, pora, fasoli szparagowej, nowalijek, karczochów). Warto mieć to na uwadze planując uprawy na nadchodzący sezon.
Open Days Monsanto w Holandii
Koncern Monsanto, do którego należy między innymi marka Seminis, po raz kolejny zorganizował dla swoich kontrahentów Dni Otwarte.
Mikroelementy dla kapustnych
Rośliny potrzebują mikroelementów w bardzo małych ilościach (pobierają je w ilości od kilku do kilkuset gramów z hektara), ale niedobór jakiegokolwiek z nich ogranicza plonowanie w takim samym stopniu, jak niedobór makroelementu. Problemem może być również nadmiar mikroskładnika, gdy występuje on w zbyt wysokim stężeniu w glebie lub podłożu – może być toksyczny dla roślin.