warzywa i owoce
Jak działa „Program dla szkół” w czasie ograniczeń?
Zajęcia stacjonarne w szkołach są zawieszone. Co zatem w „Programem dla szkół”?
Unijna konsumpcja owoców i warzyw
W 2017 r. jedna na cztery osoby (27%) spożywało owoce co najmniej dwa razy dziennie. Kolejne 37% ludności UE jadło owoce raz dziennie, a pozostałe 36% spożywało owoce rzadziej lub wcale w ciągu typowego tygodnia. Nieco niższy odsetek (23%) populacji UE jadł warzywa co najmniej dwa razy dziennie, a nieco wyższy (40%) -raz dziennie.
Turcja: sprzedaż warzyw i owoców bez pośredników. Państwowy handel?
Tylko w jednym mieście, tylko w trzech lokalizacjach i… być może na krótko. Więc bez rewolucji w handlowych obyczajach Turków. Więc po co „to”? Władze pokazują, jak opłacalny może być handel bez pośredników.
Instytut Staszica: Fiskus zagraża polskiej branży owocowo-warzywnej
Planowane podwyżki VAT do 23 proc. na napoje owocowo-warzywne osłabią kondycję wielu sadowników, rolników oraz producentów soków. Uderzy to również po kieszeni konsumenta, zaczniemy też pić więcej soków ze sztucznymi ulepszaczami. Takie wnioski płyną z analizy Instytutu Staszica, poświęconej skutkom planowanego wprowadzenia wyższej stawki VAT na soki owocowe oraz niegazowane napoje, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi co najmniej 20 proc.
CBŚ zatrzymał 12 osób z grup producenckich w związku z wyłudzeniami dofinansowań z ARiMR
Nowe dowody i zatrzymanie kolejnych 12 osób w śledztwie Prokuratury Regionalnej w Warszawie, dotyczącym wyłudzeń dofinansowań z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w łącznej kwocie ponad 21 mln zł
Domagają się obowiązkowych umów kontraktacyjnych
Walne Zgromadzenie Świętokrzyskiej Izby Rolniczej postuluje do zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych o podjęcie działań mających na celu rozwiązanie problemu strat finansowych w hodowli trzody chlewnej, produkcji owoców i warzyw.