uniwersytet jagielloński
Preparat na chorobę pszczół na rynku za kilka miesięcy
Preparat wspomagający leczenie nosemozy – choroby pszczół powodowanej przez grzyby - opracowany przez naukowców UMCS, UP w Lublinie i UJ za kilka miesięcy ma trafić na rynek. Skład preparatu oparty jest wyłącznie o naturalne substancje z roślin.
Enologia coraz lepiej znana Polakom
Enologia, czyli szeroko pojęta nauka o winie, jest coraz lepiej znana Polakom – mówi enolog z Uniwersytetu Jagiellońskiego Adam Kiszka. Dodaje też, że musimy stworzyć własną tradycję winiarską, jeśli chcemy, by polskie wina stały się popularniejsze w świecie.
Enolog: polskie wina są coraz lepsze
Jeszcze do niedawna nikt nie słyszał o polskim winie. Sukcesem jest, że je produkujemy i że są coraz lepsze – powiedział enolog z Uniwersytetu Jagiellońskiego Adam Kiszka.
Nie same pszczoły są odpowiedzialne za efekty zapylania
Nie same pszczoły są odpowiedzialne za efekty zapylania. Dużą rolę w tym procesie odgrywają inne owady, np. motyle, muchówki i inne - wynika z badań prowadzonych na pięciu kontynentach, m.in. w Europie (i w Polsce). Wnioski z nich przedstawiono w PNAS.
Winogrona na wino lodowe zebrane
W noc przed Sylwestrem pracownicy winnicy Uniwersytetu Jagiellońskiego w Łazach koło Bochni zbierali z krzewów zamarznięte winogrona, z których ma powstać wino lodowe, trunek ekskluzywny i rzadko spotykany w naszym kraju.
9 stycznia nocne atrakcje dla miłośników biologii
Jak dogadać się z psem? Dlaczego owoce niektórych roślin czerwienieją? Czy ptaki mają życie wewnętrzne? M.in. tego dowiedzą się uczestnicy czwartej Nocy Biologów, która odbędzie się w 26 instytucjach naukowych w całej Polsce w piątek - 9 stycznia - tuż po zmroku.
W Krakowie otwarto Małopolskie Centrum Biotechnologii
Małopolskie Centrum Biotechnologii, wspólne przedsięwzięcie Uniwersytetu Jagiellońskiego i Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, zostało uroczyście otwarte we wtorek 13 maja. Obiekt wybudowany kosztem 92 mln zł jest jednym z najnowocześniejszych centrów badawczych w Polsce.
Tylko 30 butelek pierwszego polskiego wina lodowego
W winnicy Uniwersytetu Jagiellońskiego „Nad Dworskim Potokiem” powstało pierwsze w Polsce wino lodowe, uzyskiwane z zamarzniętych na krzewie winogron. Ekskluzywny trunek skosztują jednak nieliczni, bo wytworzono go zaledwie 20 litrów, czyli niespełna 30 butelek.
W Krakowie powstaje nowoczesne Centrum Edukacji Przyrodniczej UJ
Już pod koniec przyszłego roku ma przyjąć pierwszych gości powstające w Krakowie Centrum Edukacji Przyrodniczej UJ (CEP). W zamierzeniu twórców, stanie się ono głównym ośrodkiem popularyzacji nauk przyrodniczych na południu Polski.
We wrześniu zjazd botaników w Krakowie
"Rok Botaniki Krakowskiej” będą świętować od 19 do 21 września w Krakowie botanicy z całej Polski. Uroczystość została zorganizowana przez Instytut Botaniki Uniwersytetu Jagiellońskiego, Instytut Botaniki PAN, a także Ogród Botaniczny UJ.