Strona główna Tagi Ulo

ulo

O krok dalej niż ULO

Jabłka (a także inne produkty ogrodnicze) mogą obecnie znajdować się w obrocie handlowym przez 12 miesięcy w roku. Aby jednak ich jakość była wysoka i sprostała wymaganiom kupców i konsumentów, muszą zostać spełnione określone warunki podczas ich składowania. Jakie są najnowsze osiągnięcia w tej dziedzinie wprowadzane do praktyki przez liderów rynku?

Przed sezonem przechowalniczym

Konsument oczekuje przez cały rok owoców wysokiej jakości. Producent jabłek pracuje na nią przez cały sezon wegetacyjny. Od kwitnienia drzew do zbioru owoców bardzo ważne jest terminowe wykonywanie zabiegów agrotechnicznych, gdyż w momencie osiągnięcia przez jabłka dojrzałości zbiorczej nie można już poprawić ich jakości. Natomiast, aby długo i bez ubytków przechowywały się, istotne jest wyznaczenie właściwego terminu zbioru. Nieodpowiednie warunki mogą skrócić okres przechowalniczy pojedynczych jabłek lub partii zgromadzonych w poszczególnych komorach. Aby do tego nie dopuścić, przed zbiorem jabłek należy odpowiednio przygotować obiekty przechowalnicze.

Technologia ULO i związane z nią ryzyka

Utracone partie owoców mogą być dla producenta przyczyną poważnych strat finansowych oraz powodem stresu. Potencjalne szkody wywołane suszą, gradem czy przymrozkami można zmniejszyć lub zrównoważyć np. odszkodowaniem z ubezpieczenia, montażem zraszaczy ponadkoronowych czy sprzedażą owoców dla przemysłu przetwórczego. Jeżeli jednak straty powstają – niezauważalnie – już podczas przechowywania owoców, wtedy najbardziej prawdopodobną ich przyczyną są temperatura lub niewłaściwy skład gazowy atmosfery (O2 i CO2) w przechowalni.